09.06.2024.

12:40

Foto: Tviter

Planeta

Dobili su zadatak! Ova država mora postati nova Ukrajina! Drama na istoku Evrope, hoće li Putin i ovde intervenisati?!

- Maja Sandu jednako rat. Ona priprema zemlju za ukrajinski scenario, dobila je taj zadatak. Ako povučemo paralele, upravo su se ovakve stvari desile u Ukrajini – NATO, vežbe, nabavka oružja. Sve se to ovde, kod nas, dešavalo poslednjih godinu i po dana - istakao je Dodon.

Nekadašnji moldavski lider je izjavio i da Ukrajina još nije napala Pridnjestrovlje zato što je taj region de jure deo Republike Moldavije, te da je Kijevu za svaku akciju potrebna saglasnost Kišinjeva.

Ponovo ćemo biti prijatelji s Rusijom

Na temu sadašnjih loših odnosa između Rusije i Moldavije, Dodon je precizirao da su za sve krivi "soroševci" – ljudi iz fondova koje finansira milijarder Džordž Soroš, ali i da se situacija može popraviti.

- U tridesetogodišnjoj istoriji Moldavije, ne pamtim kada smo imali tako loše odnose između dveju zemalja. Moldavija nema više kontakta s Rusijom, a za to su krivi Moldavci, tzv. soroševci iz nevladinih organizacija, koji su upravo na tome radili - rekao je lider Socijalističke partije.

Međutim, kako je istakao, sve će to popraviti moldavska opozicija kada dođe na vlast.

- Nećemo imati druge opcije, mi ćemo definitivno biti prijatelji s Rusijom, jer bez Rusije, bez jake Rusije, pate i ekonomija i socijalna sfera - zaključio je moldavski političar.

Što se tiče predstojećih predsedničkih izbora u Moldaviji (20. oktobar), rekao je da ih većina stanovnika ne priznaje, za razliku od Zapada. Takođe, veruje da će na potonjim parlamentarnim izborima sredinom sledeće godine partija na vlasti zajedno s Majom Sandu izgubiti.

- Nemaju nikakve šanse, opozicija će sigurno pobediti - rekao je Dodon i dodao da ukoliko postoji neki scenario po kojem Sanduova mora da trijumfuje, izbore ne treba priznati.