09.06.2024.

13:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Hitno! Počelo povlačenje američke vojske! Alarmatno upozorenje iz Kongresa: Ponoviće se Avganistan...

Prvi korak je napravljen još u petak, kada je iz vazduhoplovne baze 101 u Nijameju odleteo transportni avion "gloubmaster 3" američkog ratnog vazduhoplovstva, piše u saopštenju. SAD su poslale i dodatni kontingent trupa, radi "pružanja logističke podrške" i kako bi se "osiguralo efikasno povlačenje".

Deo američkih snaga je već razmešten iz Nigera u svoje matične baze, navodi se u zajedničkom dokumentu, a SAD poručuju da su posvećene "bezbednom, urednom i odgovornom povlačenju", pošto su pojedinci u Vašingtonu izrazili zabrinutost da će ova operacija izgledati kao odlazak iz Avganistana 2021. godine.

- Bojim se da će administracija izvesti ovo povlačenje na sličan način kao što je to bilo u Avganistanu - rekao je kongresmen Met Gaec prošlog meseca.

Podsećanja radi, Niger je prekinuo vojnu saradnju sa SAD još u martu, a kao glavni razlog navodi se neuspeh američkog kontingenta da pomogne Nijameju u borbi protiv džihadista, koji su već decenijama prisutni u regionu Sahela.

Vlasti dve zemlje su 19. maja postigle dogovor da će se čitav kontingent američke vojske povući iz ove afričke države do 15. septembra.

"Ministarstvo odbrane Nigera i Ministarstvo odbrane SAD postigli su dogovor o povlačenju američkih trupa, koje je već pokrenuto. Odlučeno je da će ovaj proces biti okončan najkasnije do 15. septembra 2024. godine", navodi se u zajedničkom dokumentu, čiji sadržaj je objavila vojna hunta u Nigeru.