• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.06.2024

17:32

(VIDEO) Šok u Nemačkoj! Poštovani homoseksualci i dvopolci, bespolni i nebinarni! XY osobe! Istanbulska konvencija digla sve na noge

Video Printscreen

Vesti

(VIDEO) Šok u Nemačkoj! Poštovani homoseksualci i dvopolci, bespolni i nebinarni! XY osobe! Istanbulska konvencija digla sve na noge

Podeli vest

U Nemačkoj je danas zabeležen snimak na kom se nalazi nemački političar Štefen Keniger, a koji na specifičan način šalje svetu odgovor na Istanbulsku konvenciju.

- Poštovani predsedniče, dame i gospodo - počeo je Keniger svoje izlaganje i nastavio:

- Poštovani homoseksualci, poštovane lezbijke, poštovani dvopolci, poštovani muškarci u ženama, poštovane žene u muškarcima... Poštovani spolnovarijabilni, poštovani polno ekscentrični! Poštovani interseksualci, poštovani bespolni, aseksualni i nebinarni, poštovani XY - navodio je nemački političar, a onda za sam kraj rekao: 

- Stranka ADF odbacuje vaš prelog!

Kako je Keniger započeo borbu protiv Istanbulske konvencije, pogledajte:

 

 

Šta je cilj Kenigera i zašto je održan ovaj govor?

U Evropi i dalje ima ljudi koji brane porodične vrednosti i tradiciju, a poštovaoci Istanbulske konvencije, ipak, kažu kako baš ti tradicionalisti često kriju homofobne stavove.

Štefen Keniger je jedan od onih koji se zalaže za tradicionalan brak.

Mnogo je tradicionalno orjentisanih ljudi koji se bore protiv ovog "međunarodnog instrumenta" i kažu da konvencija nije potrebna. Zašto? Jer države već imaju nacionalne zakone koji pružaju dovoljnu zaštitu od nasilja u porodici.

 

Kako objašnjavaju i "pakuju sa šarenom mašnom" Istanbulsku konvenciju?

Konvencija Veća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatija kao Istanbulska konvencija, prvi je, kako tamo kažu, pravno obvezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija, kako oni kažu, pruža nov i detaljan međunarodnopravni okvir za iskorenjivanje nasilja.

U izradi Konvencije  su međunarodni stručnjaci i stručnjaci iz Hrvatske.

Šta kaže i koga štiti Konvencija?

Konvencija se odnosi na čitav niz dela, čije su žrtve u velikoj većini žene. Ta dela obuhvataju, kako Evropsko veće kaže:

  • psihičko nasilje
    • uhođenje
    • telesno nasilje
    • seksualno nasilje uključujući silovanje
    • prisilni brak
    • sakaćenje ženskih polnih organa
    • prisilni pobačaj
    • prisilnu sterilizaciju
    • seksualno uznemiravanje.

Rad na Konvenciji započeo je 2008. godine, a prihvaćena je u Istanbulu 2011. Konvencija je stupila na snagu 2014. godine, nakon što ju je ispravilo deset država članica Veća Evrope. Do danas je u Konvenciju uračunato 28 država članica Veća Evrope.

Hrvatska je Konvenciju potpisala 2013. godine, a Evropska unija 2017.

Šta građanima smeta kod Konvencije?

Očito je da u Konvenciji navedena definicija 'roda' odudara od uravnoteženog shvatanja da je rod identičan polu i može biti muški ili ženski.

Tako dolazimo do zaključka da zaštita "posebno ranjivih skupina" ne sme biti podložna nikakvim ideologijama, te se izražava zabrinutost što se u Istanbulskoj konvenciji "pojavljuju neprihvatljive definicije, prema kojima bi trebalo shvatati 'porodicu', 'rod' i 'rodno nasilje'.

- Biti žena ili biti muškarac način je postojanja, a ne tek puki "atribut" ljudskoga bića - neki su od komentara onih koji se zalažu za tradicionalne vrednosti.

Tako se oko Konvencije stvorila javna rasprava, i traži se otvoren razgovor u kom bi se razmotrile sve nedoumice koje ona ostavlja. Još jedan razlog za to jeste da se, kako kažu, izbegnu dugoročne štetne posledice za celokupno društvo.

Ko je Štefen Keniger?

Politički aktivan u desničarskim partijama od kasnih 1990-ih, izabran je u parlament pokrajine Brandenburg preko državne liste AfD -a na državnim izborima 2014. godine, čiji je član bio do 2019. godine. Od decembra 2017. bio je jedan od šest ocenjivača u saveznom izvršnom komitetu AfD- a sve dok nije podneo ostavku u stranci u novembru 2018. godine. Prema sopstvenim izjavama, to je učinio u znak protesta protiv desničarskih tendencija u stranci.

U ovom trenutku se zalaže protiv Istanbulske konvencije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17