09.06.2024.

13:40

Foto: Reuters/Društvene Mreže

Planeta

(MAPA) Katastrofa za Ukrajinu! Rusija otvara novi front?! Kijev razvučen na sve strane, Putinove trupe pred milionskim gradom!

Severoistočno od Harkova, ruske snage i dalje drže uporište u gradu Volčansku. Borbe su se pretvorile u blisku borbu, sa jedinicama koje se bore ulicu po ulicu, kaže Nazar Vološin, portparol ukrajinske vojske na istoku.

- Ali većina grada je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine - rekao je Vološin za CNN.

- Kako bi raspršio snage i sredstva naših odbrambenih snaga, neprijatelj je pokrenuo dodatnu harkovsku kampanju. Delimično su uspeli, ali su odbrambene snage stabilizovale situaciju - rekao je Jurij Fedorenko, komandant čete 92. zasebne mehanizovane brigade, koja se trenutno bori u harkovskoj regiji.

Ukrajinci preusmeravaju vojsku

Kako bi se suprotstavila Rusima u Harkovu, Ukrajina mora da preusmeri ljude i oružje iz drugih delova fronta u regijama Donjecka i Luganska. Glavni cilj Rusije bio je uspostavljanje potpune kontrole nad dve istočne regije. I upravo je tamo Rusija vršila prilično aktivan pritisak, prema Vološinu.

Informer

 

Na istoku, Moskva je postavila uporišta u gradu Časov Jar u regiji Donjeck. Ruske trupe su malo napredovale. Južnije, duž istočne linije fronta, Rusi su napredovali zapadno od grada Avdejevke koji je pao u februaru.

Informer

 

- Ruska vojska pokušava da učini sve što je moguće na prvoj liniji pre dolaska američke pomoći Ukrajini i pokušava da iskoristi ovu priliku na sve moguće načine - rekao je Vološin.

Informer

 

Rusi pokušavaju da iskoriste zamah jer vreme i dnevna svetlost čine uslove pogodnijim za kopnene operacije. Oni su takođe u trci s vremenom pre nego što stigne još oružja od ukrajinskih partnera. Očekuje se i dolazak zapadnih F-16, a Francuska je obećala da će opremiti Ukrajinu svojim borbenim avionima Mirage 2000-5.