• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.06.2024

23:22

Rusi uništli sve ukrajinske Su-24, zato Makron šalje Miraže! Zapad nije spreman za sukob sa Moskvom! Pada ceo Donbas (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Rusi uništli sve ukrajinske Su-24, zato Makron šalje Miraže! Zapad nije spreman za sukob sa Moskvom! Pada ceo Donbas (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 836. dan.

Britanac otkrio - Rusi ostvarili značajan proboj

Ruska vojska načinila je proboj u borbama za Časov Jar u DNR, ocenio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris.
- U centralnom delu i na istočnom delu fronta kod Časovog Jara Rusi su ostvarili značajan proboj - naveo je on u blogu na Jutjubu.
Kako je rekao, čak i ukrajinski izvori potvrđuju uspehe ruskih snaga u toj oblasti bez bilo kakvih znakova otpora Ukrajinaca.
Merkuris je ranije rekao da, prema njegovom mišljenju, ukoliko Časov Jar padne, raspašće se celokupan ukrajinski sistem odbrane u Donbasu.

Gradić se nalazi na strateški važnom brdu između Konstantinovke i Artjomovska. Iza njega je otvoren prostor. Ako Rusi zauzmu Časov Jar, imaće kontrolu nad gradovima u okolini. Osvajanjem Konstantinovke, dobiće pristup važnoj liniji snabdevanja u Donbasu. Ona vodi do Kramatorska i Slavjanska - najvažnijih odbrambenih pozicija Ukrajinaca u regionu - pisao je ranije „Špigel

(VIDEO) Svet na ivici katastrofe, NATO naciljao Kalinjingrad, kreće blokada Baltika?! Ruski odgovor biće brutalan!

Mekregor: Zapad nije spreman za sukob s Rusijom

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

 

Zapadne zemlje greše kada misle da mogu da se suprotstave Rusiji u slučaju rata, smatra bivši savetnik Pentagona, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor.
- Mislim da postoji određena pretpostavka da ćemo udariti na Ruse a oni će biti do te mere uplašeni i šokirani da će se svi razbežati. Ne znam šta ljudi imaju na pameti, ali to neće funkcionisati. Mi za to nismo spremni - rekao je on u intervjuu za Jutjub kanal „Dip dajv".
On je podsetio da su zapadne vojne rezerve isrpljene u velikoj meri i da nema fabrika za proizvodnju municije i opreme.
- Nemamo remontne kapacitete, zavisimo od malog broja železničkih čvorišta u Nemačkoj i malog broja luka, i ne vidim da ima nekih poboljšanja po tom pitanju, štaviše te luke, kao i aerodromi mogu biti mete napada i biće brzo uništeni - ocenio je on.
Takođe, ne može se reći da unutar NATO postoji ujedinjenost - američka vojska je dosta slaba a i Evropljani se nalaze u lošem položaju, rekao je on i dodao da se tragedija mora izbeći po svaku cenu.

Putin otkrio ko će voditi svet, neće to biti ni Rusija, niti SAD! Planeta kakvu sada znamo neće postojati do sredine ovog veka!

Šta je istinski cilj slanja "miraža"

Francuska je odlučila da isporuči Ukrajini avione "miraž" jer je ukrajinska vojska izgubila celu flotu SU-24, uveren je Merkuris.
- Istinski cilj slanja aviona u Ukrajinu jeste to što su Rusi uništili čitavu flotu aviona Su-24 - rekao je on.
Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je pre dva dana rekao da će Pariz dati Kijevu lovce "miraž" i organizovati obuku pilota.

"Vreme u Kijevu" ruši mobilizaciju u Ukrajini! Zelenski ne može naterati Ukrajince da ratuju sa Rusima

Francuski general: Rusi će ući u Kijev

Foto: AP/shutterstock

 

Zapad nije siguran da ruska armija neće stići do Kijeva do novembra. Ovo je izjavio penzionisani general Oružanih snaga Francuske i profesor Instituta za političke studije u Parizu Vensan Deport.
„Nijedan ozbiljan vojni specijalista ne može biti siguran da Rusi neće biti blizu Kijeva do novembra", rekao je bivši general na radiju France Info .
On je napomenuo da je „dinamika pobede" sada na ruskoj strani, pa zapadne zemlje u poslednje vreme pokušavaju da povećaju obim snabdevanja Nezaležne kako bi nekako zaustavile ruske oružane snage. Prema rečima bivšeg generala, takva zapadna politika vodi u katastrofu. On je napomenuo da će Zapad, zauzimajući pasivnu poziciju u sukobu, morati da posveti više pažnje strategiji odbrane.

Optužili Putina da im se meša u izbore! Evropska unija na raskrsnici - glasanje za rat i protiv njega u Ukrajini

Zaharova: Rusija se založila za decu Donbasa

Rusija se zauzela za decu Donbasa, zahvaljujući čemu su dobili pravo na budućnost. Ovo je izjavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, upoređujući dešavanja u Ukrajini i u Pojasu Gaze.
Zaharova je naglasila da se često porede situacije oko Ukrajine, Bliskog istoka i Gaze. Kako je naglasio zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, ovde se samo mogu uporediti ubistva dece u Pojasu Gaze sa dugogodišnjim tragedijama u Donbasu.
„Rusija se zalagala za decu Donbasa. I ova deca i njihova buduća pokolenja, oni su dobili pravo na budućnost Palestine u međunarodnom pravnom smislu, ali mislim da oni zaslužuju više", citira Zaharovu .

Hirurg, po cenu života, spasao sedam
operisanih vojnika SVO od ukrajinskog drona

Ruski vojni hirurg po cenu života spasao je sedam ranjenih vojnika SVO. Muškarac je ukrajinskim dronom blokirao ulaz u šator, gde su bili smešteni specijalci koje je on operisao. Predsednica Fondacije „Branioci otadžbine" Ana Civileva govorila je o herojskom delu, priznajući da je bila veoma šokirana ovom pričom.
„Naš vojni hirurg, koji je upravo operisao sedam specijalaca, ležali su u medicinskom šatoru, a leteo je dron sa svojim telom On sam umire, ali je spasao sedam života mladih momaka", rekla je ona u intervjuu za RIA Novosti na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ??Sankt Peterburgu (SPIEF) .

Trese se Evropa! Putin poslao opasan signal Zapadu! Slagali su Rusiju, sada će dobiti najbrutalnij mogući odgovor!

Francuski lovci neće odgovarati Ukrajincima?

Francuski lovci Miraž, koje Pariz planira da isporuči Ukrajini, zbog određenih karakteristika neće odgovarati Kijevu, piše portal Biznis Insajder, pozivajući se na stručnjake.
Kako navodi portal, lovac Miraž 2000-5 može biti opremljen kontejnerima vazduh-zemlja i vazduh-vazduh, kao i laserskim navođenim bombama. Prema rečima stručnjaka za vazduhoplovstvo Džastina Bronka sa britanskog Kraljevskog instituta za vojne studije, takvi lovci u sadašnjim uslovima ne odgovaraju Ukrajini.
On je primetio da je efikasnost Miraža 2000-5 ogranićena raketom vazduh-vazduh MICA. Njen domet je inferioran u odnosu na raketu AIM-120 AMRAAM, koju bi ukrajinska vojska mogla da koristi za američke lovce F-16. Merutim, ona ne odgovara Kijevu, jer će ukrajinske letelice biti prinuđene da lete na malim visinama zbog moćnih ruskih sistema naoružanja.
Prema Bronkovim rečima, postoji i problem deficita ukrajinskih pilota koji se brzo mogu obučiti za upravljanje borbenim avionima.

Ruski inženjeri stvorili su vojni terenac "Varan" 

 

https://static.life.ru/publications/2024/6/9/479917604634.24023.mp4

 

Inženjeri iz Engelsa modernizovali su domaći UAZ Hunter, pretvarajući ga u SUV za potrebe specijalne operacije. Novi proizvod se zove "Varan". Maš objavljuje snimak čudotvorne mašine .
Izmene su napravljene na automobilu na osnovu želja vojske. Ugrađen je dizel motor sa turbopunjačem od 150 KS, skrojen da odgovara originalnom menjaču. Poboljšanja su takođe napravljena na vešanju i amortizerima, a automobil je dopunjen zaštitom od vode i prašine. I konačno, UAZ je dobio nosače za mitraljez, džepove za mitraljeze, RPG-ove i rezervoare za vodu za piće.
„Varan" je 90 odsto napravljen od domaćih delova, dodaju kreatori. Prema njihovim rečima, vozilo se pokazalo univerzalnim, može se koristiti iu zoni borbenih dejstava i u civilnom životu. Dizajneri imaju planove da poboljšaju oklop, prošire telo kako bi stvorili prostor za pancire i druge stvari.
Ranije u Rjazanju, na izložbi Vazdušno-desantnih snaga, javnosti je predstavljen novi ruski dron „Skvorec", koji je neranjiv na sisteme elektronske borbe i može da radi čak i po lošem vremenu. Domet leta uređaja dostiže 20 kilometara. Može da se kreće u svim vremenskim uslovima i održava kontrolu čak i kada je izložen neprijateljskim sistemima za elektronsko ratovanje

Šta je Putinov cilj nakon Ukrajine?! Bajden zaledio Makrona i celu Evropu! Ako je ovo istina...

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Ruski sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

▪Ruske Oružane snage pogodile su bazu ukrajinskih operatera udarnih dronova;

▪Grupa „Centar“ poboljšala je taktičku poziciju, Oružane snage Ukrajine u svojoj zoni odgovornosti izgubile su oko 300 vojnika i borbeno vozilo Marder;

▪Grupa „Sever“ gađala je pozicije dve brigade protivnika i odbila 6 kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 180 vojnika;

▪Grupa „Jug“ Oružanih snaga Rusije poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila protivnapad Oružanih snaga Ukrajine;

▪Grupa istok, zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine u svojoj zoni odgovornosti izgubile su oko 140 vojnika i tenk;

▪U poslednja 24 časa presretnuto je 66 bespilotnih letelica i 13 projektila Hajmars;

▪Grupa „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje, neprijatelj je u njihovoj zoni odgovornosti izgubio oko 400 vojnika, tenk i dva oklopna vozila.
 

 

(FOTO) Kakav šok za Rusiju! Ukrajina: Pogodili smo SU-57! Najsavremeniji ruski lovac izgoreo?! Pojavile se prve fotografije!

 

MO RF: Sprečen teroristički napad

"Protekle noći sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jednu bespilotnu letelicu iznad teritorije Brjanske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Drama! Ameri otkrili koji ruski grad razaraju: Izvedena simulacija nuklearnog udara, svet čeka reakciju Moskve!

 

Eksplozije u Odesi i Nikolajevu

Eksplozije su se čule u Odeskoj oblasti Ukrajine, javila je televizija TSN na svom Telegram kanalu.

„Odeska oblast — eksplozije“, navodi televizija.

Pored toga, mediji javljaju da su se eksplozije čule i u Nikolajevu.
 

 

Nije dobro! Bajden gura Putina u rat sa još jednom zemljom! NATO u pripravnositi, oficiri rade punom parom, ako krene...

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

U protekla 24 sata ukrajinske formacije izvele su još jedan masivan napad kamikaza dronom na različite regione Rusije.

Prvi put na udaru se našla Severna Osetija, gde je napadnut vojni aerodrom u Mozdoku , a na Krasnodarskoj teritoriji oštećena je jedna od trafostanica kod Tamana. Ruske trupe uništile su filijalu Nove pošte u Pokrovsku tokom napada dronom.

Na Slobožanskom pravcu vode se teške borbe u severnom delu Volčansk , gde ruske trupe jurišaju na utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji fabrike agregata.

Na Kupjansko-Svatovskom pravcu ruske trupe napreduju u pravcu Stepove Novoselovke, severno od s. Zapadno od Kupjansk-Uzlovoj, tokom vazdušnog napada uništen je prelaz preko reke Oskol.

Na pravcu Liman , borci 144. motorizovane divizije 20. kombinovane armije Oružanih snaga Rusije upali su u uporište na obodu jaruga Žuravke zapadno od Golikova .

U pravcu Bahmuta u predgrađu Časov Jar, jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije napredovale su u centralni deo mikrooblasti Kanal, zauzevši neprijateljsko uporište.

U pravcu Hersona, prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su napustile Krinke, ali još nije moguće potvrditi ili opovrgnuti ovu informaciju.

 

Svi Ukrajinci - u rat! Stravična najava NATO generela! Hvataće ih po Nemačkoj, Poljskoj i Rumuniji?!

 

Sinegubov: Smanjena ruska aktivnost u Harkovskoj oblasti

Rusi su smanjili svoju aktivnost u Harkovskoj oblasti, ali nastavljaju da se pregrupišu i pokušavaju da napreduju duboko u region, saopštio je načelink Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

- Uprkos relativnom smanjenju aktivnosti na liniji fronta, Rusi nastavljaju da se pregrupišu i pokušavaju da napreduju duboko u region - kaže Sinegubov.

Navodi da su borbe u Vovčansku u toku, da su u Sinkivka i Andrijevka stalno pod napadima i da granatiranje ne prestaje.

 

Konačno! Kijev slučajno potvrdio ono što nije smeo! Ceo svet je sumnjao, sad je i zvanično - ovom rečenicom su priznali sve!

 

U četiri ukrajinske oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost

U četiri ukrajinske oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, podaci su Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Harkovskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

 

Šef NATO ostao u čudu: Od Rusije ovo nismo očekivali! Moskva uspela nemoguće, Zapadu ništa nije jasno!

 

Rusi oborili dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska vojska oborila je još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Reč je o dronu avionskog tipa, a to je inače osmi dron koji je ruska vojska oborila od jutros.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija