• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.06.2024

06:15

Da li je moguće?! Rusi objavili šokantne vesti! Vlasti EU ovo ne smeju da priznaju građanima! "U tri godine..."

AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

Da li je moguće?! Rusi objavili šokantne vesti! Vlasti EU ovo ne smeju da priznaju građanima! "U tri godine..."

Podeli vest

Zemlje EU potrošile su više od 630 milijardi dolara na uvoz "neruskog" gasa u tri godine do 2023. godine, rekao je šef ruske naftne kompanije "Rosnjeft" Igor Sečin na panelu za energetiku na Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

- Ta suma je takođe jednaka ukupnoj potrošnji gasa u EU u prethodnih osam godina - istakao je šef "Rosnjefta".

Veći troškovi energenata negativno utiču na energetski intenzivne sektore kao što su proizvodnja čelika, đubriva, hemijska industrija, industrija keramike i stakla, rekao je on, dodajući da proizvodna aktivnost u evrozoni opada od sredine 2022. godine.

On je naglasio da 32 odsto nemačkih preduzeća već planira da prenese svoje proizvodne kapacitete u inostranstvo zbog povećanih troškova energenata koji im neminovno oduzimaju konkurentsku prednost.

Izvoz ruskog gasa u EU opao je zbog sankcija Moskvi, kao i sabotaže gasovoda Severni tok, koji su ranije bili glavna ruska ruta gasa ka regionu.

Prošle godine, ruski udeo u uvozu gasa u blok pao je na oko osam odsto sa 41 procenata u 2021, prema procenama Evropskog saveta. U međuvremenu, Moskva i dalje čini oko 15 odsto ukupnog uvoza gasa u EU, uključujući gas iz gasovoda i tečni prirodni gas (LNG) zajedno.

Norveška je pretekla Rusiju i postala najveći snabdevač gasa u regionu, dok EU povećava uvoz skupog LNG-a iz SAD i drugih zemalja.

U oktobru 2022, izvršni direktor "Rosnjefta" upozorio je da će ambiciozni plan bloka da odbaci rusku energiju koštati evropsku ekonomiju do 11,5 odsto BDP-a. On je takođe rekao da bi potencijalni pad u hemijskoj industriji mogao da dostigne 20-45 odsto, dok bi proizvodnja metalurgije mogla da padne za 30-60 odsto, jer su to energetski intenzivni sektori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija