• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

09.06.2024

17:40

Optužili Putina da im se meša u izbore! Evropska unija na raskrsnici - glasanje za rat i protiv njega u Ukrajini

ilustracija/pixabay

Vesti

Optužili Putina da im se meša u izbore! Evropska unija na raskrsnici - glasanje za rat i protiv njega u Ukrajini

Podeli vest

Aktuelni vladari u EU i njihovi ljudi u Briselu optužili su ruskog predsednika Vladimira Putina da se meša u izbore za Evropski parlament (EP), koji su u najvećem broju članica održani juče. Putin je okrivljen da širi "dezinformacije" pred evropske izbore, na kojima se zapravo glasalo za rat ili protiv njega u Ukrajini.

To je, prema ocenama stručnjaka, bila strategija vladajućih narodnjaka u EP za slučaj da izgube mesta u parlamentu i eventualno ne uspeju da formiraju većinu.

Žele mir i veći standard

Oko 373 miliona glasača u svih 27 država članica EU biralo je protekle nedelje poslanike EP, a izbori su završeni sinoć glasanjem u 21 zemlji, uključujući Mađarsku, Grčku, Nemačku, Francusku, Španiju, Poljsku, Rumuniju, Sloveniju, Litvaniju, Bugarsku i Estoniju. Oni su birali 320 poslanika, koji će imati mandat narednih pet godina, tokom kojih će krojiti politiku evropskog bloka.

Prema predizbornim anketama, u velikom broju zemalja EU, čak i u onim najvećim, očekuje se da pobede protivnici rata u Ukrajini i zagovornici vođenja nezavisne evropske politike, a ne one u interesu Amerike. Tako se, prema predviđanjima, očekuje da u Francuskoj pobedi Nacionalno okupljanje Marin le Pen, dok se u Nemačkoj veliki broj glasova predviđa Alternativi za Nemačku (AfD).

Sva ispitivanja javnog mnjenja urađena pred izbore govore da su građani EU na prvom mestu zainteresovani za mir na Starom kontinentu, zatim za poboljšanje zdravstva i povećanje životnog standarda, a da su im znatno manje bitni "zelena politika" i odnosi sa SAD, kojima su dosadašnje vlasti u Briselu davale prioritet.

Nemci od 16 godina prvi put glasali

Nemci od 16 i 17 godina prvi put su imali priliku da glasaju na Evropskim izborima nakon što je Bundestag doneo odluku o spuštanju granice za glasanje za EP sa dosadašnjih 18 godina.
Prema podacima nemačkog federalnog zavoda za statistiku, tu priliku je dobilo oko 1,4 miliona ljudi, od ukupno 65 miliona glasača.
Nemačka, inače, ima najveći broj evroposlanika - 96, a tri stranke u nepopularnoj vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca - socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate, rizikuju da budu kažnjene zbog tekućih svađa i slabe ekonomije.

Zbog toga je Brisel, na čelu sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, optužio Kremlj za vođenje kampanje dezinformacija, kojima navodno pokušava da naškodi aktuelnoj evropskoj vlasti. Tako je Evropska opservatorija za digitalne medije (EDMO), navodno nezavisna mreža za proveru činjenica formirana tek 2023, objavila da su dezinformacije o politikama ili institucijama EU činile 15 odsto sveg sadržaja u maju.

- Većina stranog mešanja u ove izbore dolazi od prokremljskih snaga, koje pokušavaju da oslabe evropsku podršku ratu u Ukrajini - ocenili su evropski "stručnjaci" za dezinformacije.

Posebni sektori

S obzirom na to, nekoliko zemalja EU, među kojima su Francuska, Poljska i Češka, formirale su posebne sektore u nacionalnim agencijama, koji se bore protiv "dezinformacija" i "stranog uticaja".

Međutim, analitičari kažu da je priča o Putinovom mešanju u evropske izbore izmišljena kako bi najbrojnija grupa u EP - Evropska narodna stranka (ENS), mogla da nađe izgovor za gubitak mesta u Parlamentu i eventualnog neuspeha da formira većinu u koaliciji sa nekim drugim grupama.

- Sve te priče o sajber-napadima i širenju dezinformacija imale su za cilj zatvaranje proruskih medija u EU. Dosadašnjoj vlasti u Briselu, kao i Americi, nije odgovaralo da se čuje bilo koja strana osim njihove. Stoga su optužbe na račun Putina da širi dezinformacije neosnovane i narodnjacima služe kao izgovor za eventualni krah - objašnjavaju stručnjaci.

Pravila i nisu baš demokratska

Na izborima za Evropski parlament učestvuju nacionalne političke stranke, ali nakon što budu izabrani poslanici, većina se odlučuje da postane deo transnacionalnih političkih grupacija, kojih trenutno ima sedam - Evropska narodna partija (EPP), Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), Obnovimo Evropu, Evropski konzervativci i reformisti (ECR), Identitet i demokratija (ID), Zeleni-Evropski slobodarski savez i Evropska ujedinjena levica - Nordijska zelena levica.
Iako je EP jedina demokratski izabrana institucija EU, glasanjem na izborima građani indirektno utiču i na sastav ostalih tela. Tako će jedan od prvih zadataka poslanika u EP, nakon što izaberu predsednika EP na prvoj plenarnoj sednici, biti da izaberu novog predsednika Evropske komisije, kojeg imenuju države članice. Najveća politička grupacija nakon izbora ima najveći mandat da predloži kandidata za predsednika EK, kojeg EP bira apsolutnom većinom nakon izbora, na predlog država članica. Ako kandidat ne dobije dovoljno glasova, zemlje članice EU moraju da predlože drugog kandidata.
Evropski parlament odobrava i 27 komesara, po jednog iz svake države članice EU, koji će voditi EU u narednih pet godina, kao i visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag
Društvo

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

27.06.2024

07:56

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!
Društvo

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštinama Stari grad i Palilula, u četvrtak, 27. juna, od 8 do 22 časa bez vode će ostati potrošači u bloku oivičenom ulicama Vojvode Dobrnjca, Venizelosovom, Gundulićevim vencem i Bulevarom despota Stefana.

27.06.2024

07:21

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17