10.06.2024.

12:10

Foto: Ap/Fotoilustracija

Planeta

Putin napušta Rusiju! Mediji otkrili, vlasti potvrdile: Aktivno se pripremamo, ovo je destinacija...

Ruski ambasador u Severnoj Koreji, Aleksandar Matsegora, potvrdio je za Vedomosti da će predsednikova poseta Pjongjangu biti realizovana i da se "aktivno priprema". Prema pisanju novina, Putin bi mogao posetiti Vijetnam već u junu, najverovatnije odmah nakon posete Severnoj Koreji.

Severnokorejski lider, Kim Džong Un, posetio je Rusiju prošlog septembra radi razgovora sa Putinom. Tom prilikom obišao je ruski kosmodrom Vostočni na dalekom istoku, gde je Putin obećao pomoć Severnoj Koreji u izgradnji satelita. Kremlj je saopštio da Rusija želi da izgradi partnerstvo sa Severnom Korejom "u svim oblastima", ali datum posete još nije potvrđen.

Rusija je pojačala veze sa Severnom Korejom i drugim zemljama neprijateljski nastrojenim prema Sjedinjenim Državama, poput Irana, od početka rata u Ukrajini - što izaziva zabrinutost na Zapadu.

Putin je prethodno posetio Severnu Koreju samo jednom, 2000. godine, prve godine svog predsedničkog mandata.

Vedomosti su citirale ruskog trgovinskog predstavnika u Vijetnamu koji je prošlog meseca izjavio da je najvažnije trgovinsko pitanje između dve zemlje podrška bankama za realizaciju plaćanja.