10.06.2024.

16:10

Foto: shutterstock/Informer

Planeta

(VIDEO) EU je ideja nacista! Lazanski pre 10 godina uzdrmao sve govorom o Uniji! Njegove reči iz dana u dan postaju sve jasnije!

- Da li u EU imate neke stvari koje već sad izazivaju strah? Unija pokazuje vrlo benevolentan stav prema pojavi nacizma. Ako danas imate u baltičkim državama marševe naslednika neonacističkih formacija iz Drugog svetskog rata, a EU kaže da je to izraz demokratije, to je dosta zabrinjavajuće - rekao je Lazanski.

U svom govoru, Lazanski je otišao korak dalje, tvrdeći da je ideja Evropske unije zapravo ideja nacista.

- To je ideja Hitlera, ideja njegovih Gebelsa. To je ideja ekonomske zajednice. Nacisti su 1937. godine u Minhenu održali konferenciju koja se zvala Zajednički evropski ekonomski prostor od Atlantika do Urala. Predviđena je jedna zajednička moneta, Nemačka "Rahjs Zlatna Marka." - izjavio je on.

Lazanski je istakao i sličnosti između EU i nacističkog koncepta zajedničkog evropskog prostora, pominjući organizaciju TOT, koju je uporedio sa današnjim multinacionalnim kapitalom.

- Organizacija TOT pljačkala je sva prvenstvena bogatstva okupiranih zemalja. Hitler je porušio sve granice u Evropi. Putovalo se od Pariza do Varšave bez velikih graničnih formalnosti, samo uđe Gestapo i pregleda pasoše. To je EU - rekao je on.

Pored toga, Lazanski je istakao da su nacisti zapravo osmislili ideju zajedničkog evropskog ekonomskog prostora i jedinstvene valute, a ne lideri EU iz sredine 20. veka.

- Musolini i njegov ministar finansija govorili su o tome. Šta je zajednički evropski ekonomski prostor? Šuman i moneta. Nisu oni izmislili ideju Evropske unije. To je postojalo u 30-im godinama - navodi Lazanski.