Autor: Informer.rs

10.06.2024.

17:09

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Beta

Planeta

Sastale se dve sile! Lavrov i Ji rešili da sačuvaju ekonomiju BRIKS-a od ucena sa Zapada!

- Ministri su sadržajno razgovarali o pitanjima bezbednosti i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, uzimajući u obzir američku politiku stvaranja zatvorenih vojno-političkih struktura koje imaju antirusku i antikinesku orijentaciju - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministri su takođe razgovarali o aspektima nove bezbednosne strukture u Evroaziji u uslovima pada uticaja evroatlantskih mehanizama, dodaje se u izveštaju.

Na sastanku ministara spoljnih poslova BRIKS-a u ruskom Nižnjem Novgorodu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govorio je o značaju asocijacije zbog potpuno implementiranih principa ravnopravne saradnje na kojima se zasniva.

On je takođe dodao da BRIKS vodi novi talas promena i da će njegova uloga u globalnim procesima samo rasti.

- BRIKS je jedno od takvih udruženja, gde se principi ravnopravne saradnje ostvaruju u praksi, a ne na rečima. Naime, međusobno poštovanje, otvorenost, pragmatizam, solidarnost, kontinuitet i, naravno, konsenzus. Uveren sam da BRIKS donosi novi vetar promena. Njegova uloga zaista jeste u rešavanju globalnih problema će se samo povećati - rekao je Lavrov.

Informer

 

Lavrov je dodao da stalno povećanje broja zemalja koje pokazuju istinski interes za pridruživanje radu bloka potvrđuje rastući značaj BRIKS-a.

Lavrov je takođe istakao da je BRIKS počeo aktivno da radi na primeni odluka samita u Johanesburgu 2023. godine o unapređenju međunarodnog finansijskog sistema i razvoju platforme za trgovanje nacionalnim valutama.

- U skladu sa instrukcijama lidera na samitu u Johanesburgu, posebnu pažnju posvećujemo usaglašavanju modaliteta za uspostavljanje kategorije partnerskih država asocijacije BRIKS-a - rekao je Lavrov na spoljnom savetu BRIKS-a.