11.06.2024.

11:58

Foto: EPA

Planeta

Po pariskim kuloarima se priča... Makronov potez šokirao sve, sada su se pojavili detalji!

- To je nešto što je apsolutno neočekivano, čak i za mene koji veoma dugo i pažljivo pratim francusku političku scenu - rekao je Zečević za Tanjug.

Ocenio je da se to može nazvati kalkulantskim potezom i smatra da je Makron o tome ranije razmišljao.

- Po pariskim kuluarima se govori među novinarima da su ga neki stariji političari savetovali da to uradi i da je to već pre nekoliko dana to bila jedna od opcija. Međutim, mislim da Marin Le Pen ima ozbiljne šanse da dobije parlamentarne izbore i da osvoji čak i apsolutno većinu u Skupštini - rekao je Zečević.

S obzirom da Makron ne može da se kandiduje na sledećim izborima, Zečević smatra da ovaj potez ima funkciju da motiviše francuske birače protiv partije Nacionalno okupljanje koju predvodi Le Pen.

- Okupiće sve kao 'ujedinjene protiv fašizma' - to je jedna od ideja. Međutim, čini se da to ipak nije zaživelo u francuskoj javnosti. Druga opcija je da Makron želi da spreče Marin Le Pen da dobije predsedničke izbore 2027. godine. Da im da šansu da vladaju jedno dve-tri godine, kako bi se francuski birači uverili da nisu sposobni da vladaju, pa da onda kandidat njegove stranke dođe ponovo na čelo države - rekao je Zečević.

Kada bi se formalno sumirali pobednici izbora za Evropski parlament Zečević ocenjuje da bi to bila grupacija okupljena oko Evropske narodne stranke (EPP).  

- Formalno, pobednici su Narodna partija. Ursula fon der Lajen zaista ima ogromne šanse da postane predsednica nove komisije. Imaće nešto više poslanika nego u prethodnom sazivu - rekao je Zečević.

Dodao je da je EPP dobro prošao i u Nemačkoj, ali ne zbog strasti birača prema Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) već, kako ocenjuje, više zbog otklona prema socijaldemokratama i zelenima.

- U suštini, mislim da iza svega toga stoji jedan talas desničarenja, nacionalizma i patriotizma u Evropskoj uniji, koji je prouzrokovan migracijama i koji dovodi u opasnost čitav evropski identitet. I mislim da će Evropa možda i u budućnosti ići udesno, ako se nastavi ta vrsta krize u smislu doseljavanja - rekao je Zečević.

Dodaje da su liberali i zeleni očigledni gubitnici izbora, a da je tome najviše doprineo neuspeh Makronove partije.

- Kod zelenih i liberala postoji neka rigidnost kada je reč o zelenoj agendi, o propisima koji ograničavaju poljoprivrednike, koji ograničavaju ljude koji nemaju dovoljno sredstava za život. S druge strane možda su i druge stranke počele polako da uzimaju deo programa zelenih. Ugradili su u svoje programe tu ekološku komponentu, tako da možda i nema potrebe danas glasati za zelene, koliko je to možda nekada bio slučaj - rekao je Zečević.