• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2024

08:40

Objavljene šokantne ankete pred izbore u Francuskoj! Makron dobio katastrofalne vesti, nije svestan šta ga čeka!

EPA

Vesti

Objavljene šokantne ankete pred izbore u Francuskoj! Makron dobio katastrofalne vesti, nije svestan šta ga čeka!

Podeli vest

Stranka Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje, biće pobednik prevremenih izbora u Francuskoj sudeći po anketama, no ta stranka ne bi trebalo da ima apsolutnu većinu, prema prvim anketama nakon šokantne odluke predsednika Emanuela Makrona da raspusti parlament.

Nakon velikog poraza stranke Preporod na izborima za Evropski parlament, Makron je najavio prevremene izbore za donji dom parlamenta, koji bi trebalo da se održe 30. juna, za manje od tri nedelje, dok je drugi krug predviđen za 7. jul.

Antimigrantska, euroskeptična stranka političarke Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje (RN), osvojila bi 235 do 265 mesta u Narodnoj skupštini, što je veliki skok od trenutnih 88, no manje je od 289 koliko je potrebno za apsolutnu većinu, prema anketi koju je sprovela agencija Toluna Harris Interactive.

Foto: EPA

 

 

Makronov centristički savez mogao bi da se prepolovi, s 250 na 125 do 155 mesta, prema anketi.

Levičarske stranke mogle bi zajedno da kontrolišu 115 do 145 mesta, iako bi svaka stranka mogla izaći na izbore samostalno.

Nije sigurno da li bi RN vodio vladu, sa ili bez saveza s drugim strankama. Drugi scenariji uključuju širok spektar koalicija "mejnstrim" stranaka, ili potpuno nestabilan parlament.

Makron je desnici dao realnu mogućnost dolaska na vlast

Makronova odluka zaista nudi popularnoj krajnjoj desnici realnu mogućnost dolaska na vlast. Odmah nakon Makronove odluke došlo je do pada evra, srozavanja francuskih akcija i državnih obveznica.

RN je osvojio 31.4 odsto glasova na izborima za EU Parlament, dok je koalicija okupljena oko Preporoda osvojila 14.6 posto glasova.

Čak i ako RN osvoji većinu u francuskom parlamentu, Makron bi i dalje bio na predsedničkoj dužnosti još tri godine te bi i dalje pod svojom kontrolom imao odbranu i spoljnu politiku.

Foto: EPA

 

 

Međutim, izgubio bi kontrolu nad unutrašnjim pitanjima poput ekonomske politike, sigurnosti, imigracije i finansija, što bi zauzvrat uticalo na druge politike, poput pomoći Ukrajini, jer bi mu bila potrebna podrška vlade za finansiranje bilo kakve pomoći iz francuskog budžeta.

Izvor blizak Makronu rekao je da 46-godišnji političar, čija je vladavina oslabljena otkako je izgubio potpunu većinu u parlamentu pre dve godine, izračunao da postoji mogućnost osvajanja većine ako bi iznenadio sve aktere raspisivanjem prevremenih izbora.

Za Le Pen, izazov je pretočiti popularnost u pobedu. Na glasanje će najverovatnije uticati ne samo nezadovoljstvo Makronovim stilom vladanja, troškovima života i imigrantskim politikama, no i pitanje može li se verovati RN-u da vodi jednu veliku evropsku vladu.

Među svojim politikama, RN predlaže veću javnu potrošnju, uprkos visokim nivoima francuskog duga, preteći tako daljim povećanjem kreditnih stopa u bankama.

RN takođe želi da deportuje više migranata, da zaustavi ujedinjavanje porodica, da ograniči dečije doplatke na francuske građane, da da francuskim građanima prednost pri pristupu socijalnim stanovima i poslovima te da ukine dozvolu boravka za migrante koji su bez posla duže od godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija