• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2024

05:16

Svima prekipelo! Ovako Putin uništava dolar! Počinje slom najjačeg američkog oružja: Jedan potez ruši dominaciju SAD-a!

Pexels/Profimedia

Vesti

Svima prekipelo! Ovako Putin uništava dolar! Počinje slom najjačeg američkog oružja: Jedan potez ruši dominaciju SAD-a!

Podeli vest

Jedinstvena valuta BRIKS-a omogućiće zemljama asocijacije da uspostave svoju ekonomsku nezavisnost, kao i da oslabe dolar i dovedu do pada američke dominacije u svetu, piše kolumnista Responsible Statecraft Majkl Korbin.

Kako primećuje Korbin, zemlje su prinuđene da teže tome zbog trgovinskog rata SAD-a protiv Kine i zapadnih sankcija protiv Rusije.

Kao aktuelni predsedavajući BRIKS-a, Rusija sprovodi prilično obimnu finansijsku agendu, koja pomaže u povećanju uloge zemalja članica u međunarodnom monetarnom i finansijskom sistemu i razvoju međubankarske saradnje i obračuna u nacionalnim valutama.

Udruženje takođe raspravlja o pitanju potencijalne valute BRIKS-a koja bi zamenila dolar kao glavnu valutu za međunarodne finansijske transakcije. Zemlje ka tome guraju trgovinski rat SAD protiv Kine i sankcije Zapada Rusiji.

Dok su se američki mediji fokusirali na jačanje vojne i političke saradnje tokom samita ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga u Pekingu, finansijska pitanja su zauzela važno mesto.

Korbin ističe da Moskva i Peking povećavaju trgovinski promet i napuštaju dolar u korist juana prilikom plaćanja. Ovo podstiče druge zemlje da ubrzaju diversifikaciju svojih rezervi, povećavajući zlatne rezerve i prelazeći na korišćenje lokalnih valuta za međunarodne transakcije.

U idealnom slučaju, piše analitičar, jedinstvena valuta BRIKS-a bi omogućila zemljama asocijacije da ostvare svoju ekonomsku nezavisnost, nadmećući se sa postojećim međunarodnim finansijskim sistemom, kojim dominira dolar, a takođe i oslabi poziciju dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17