• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2024

07:40

Udarne vesti! Orban najavio preokret veka! Evropa na nogama, svet čeka rasplet situacije u Francuskoj, Nemačkoj...

Shutterstock/Tanjug

Vesti

Udarne vesti! Orban najavio preokret veka! Evropa na nogama, svet čeka rasplet situacije u Francuskoj, Nemačkoj...

Podeli vest

Izbori za Evropski parlament prošli su onako kako sam planirao i želeo, na osnovu rezultata izbora usporen je voz koji je Evropu vodio u novi rat, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Tokom kampanje govorio sam samo o tome da su izbori za EP mogućnost da se uspori ili zaustavi sve brže kretanje evropskih političara ka ratu. Najpre u Evropi, a zatim u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako ne uspemo da spojimo ove dve polovine, ako pristalice mira ne mogu da pobede u takmičenju protiv rata, onda ćemo uskoro biti uvučeni u rat u Evropi - rekao je Orban u intervjuu za TV M1.

On je naglasio da je taj voz usporen, ali ga je moguće i zaustaviti, jer se u Francuskoj koja je bila zemlja koja se najodlučnije zalagala za rat, dogodio pravi politički zemljotres. Pristalice mira su pobedile sa ogromnom snagom i velikim brojem glasova, istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da sada čeka (bivšeg američkog predsednika) Donalda Trampa da pobedi u SAD i onda će nastupiti mir.

Prethodno, Orban je na „Maršu mira“ u Budimpešti ocenio da se Evropa sve više približava ratu, ona je kao voz sa poludelim mašinovođom, to se mora sprečiti. On je podvukao da će posle izbora za EP i američkih predsedničkih izbora biti moguće formirati transatlantsku koaliciju za mir.

Fides je u koaliciji sa nekoliko manjih partija osvojio 44 odsto glasova, manje od 52 odsto koliko je dobio na izborima za Evropski parlament 2019. godine. Nova Partija poštovanja i slobode Petera Mađara, bivšeg visokog zvaničnika Fidesa, osvojila je 29,7 odsto glasova.

Na održanim izborima za EP stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, "Preporod", izbore je završila kao druga, ali sa duplo manje osvojenih glasova (15,2 odsto) u odnosu na glavnog konkurenta, "Nacionalno okupljanje", koje predvodi Marin Lepen (oko 32 odsto glasova).

Sa druge strane Rajne, vladajući nemački socijaldemokrati kancelara Olafa Šolca osvojili su treće mesto, iza koalicije hrišćanskih demokrata (CDU/CSU) i, što je možda i najvažnije, drugoplasirane Alternative za Nemačku (AfD). Dramatične gubitke na izborima za EP doživeli su i drugi članovi Šolcove "semafor koalicije", Liberali i Zeleni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija