Autor: Informer.rs

12.06.2024.

19:18

Foto: Shuterstock

Planeta

Nova kubanska kriza na pomolu! Američka javnost u panici od ruskih brodova u Havani!

Američki Si-En-En kritikovao je dolazak borbenih brodova Ruske Federacije u Havanu, navodeći kako je ovo samo beznačajan pokušaj da dve saveznice Hladnog rata obnove odnose i pokušaju da zaplaše SAD.

Pošto je Havana udaljena samo 160 kilometara od američke pomorske baze Ki Vest, navela je brojne građane SAD da se pitaju da li je ovaj događaj ponavljanje Kubanske krize iz 1962. godine.

Podsećamo da je SSSR za vreme Kubanske krize kao odgovor na postavljanje nukelarnog oružja u Tursku od strane NATO pakta odgovorio tako što je svoje nuklearne bojeve glave poslao u Havanu.

Rezultat krize bio je povlačenje ruskih raketa sa Kube i američkih raketa iz Turske i Italije, kao i uspostavljanje direktne linije komunikacije Vašingtona i Moskve pod imenom "Crvena linija" koja je i dan danas u upotrebi.

Informer

 

Građani Amerike vidno nezadovoljni Bajdenom!

Prema uličnom ispitivanju Si-En-Ena američki građani ujedno besni i uplašeni zbog dolaženja ruskih brodova, a jedan nezadovoljni građanin Majamija je na pitanje šta misli o tome odgovorio:

- Imali smo to i kad sam bio dete, samo što smo tad imali Kenedija, ne volim Trampa lično ali za vreme njegove vladavino to se nikada nije desilo, a senilni Bajden više verovatno ne zna ni gde je Kuba - rekao je on.

Zvanični Vašington tvrdi da brodovi ne predstavljaju opasnost po američku bezbednost i teritorijalni integritet.

Pored toga ruska fregata "Admiral Gorškov" biće nekoliko sati otvorena za sve stanovnike Havane koji žele da je obiđu prema izjavama aktuelnog predsednika Kube Migel Dijaz Kanel. 

Nijedan od ruskih brodova uključujući i samu fregatu ne nose nuklearne bojeve glave.