• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

12.06.2024

16:30 >> 16:49

Putinov "suptilni nagoveštaj" sa "Cirkonima" na Kubi izazvao je pometnju! Strateška partija šaha Rusije i SAD ušla u novu fazu

Informer printscreen

Vesti

Putinov "suptilni nagoveštaj" sa "Cirkonima" na Kubi izazvao je pometnju! Strateška partija šaha Rusije i SAD ušla u novu fazu

Podeli vest

Ruska fregata Admiral Gorškov, opremljena hipersoničnim raketama Cirkon, stigla je u glavni grad Kube, Havanu.

Strateška partija šaha između Rusije i SAD ušla je u novu, napetu fazu. Fregata ruske mornarice Admiral Gorškov, poznata po tome što nosi hipersonične rakete Cirkon, bacila je sidro u luci Havane, glavnog grada Kube.

Ovaj događaj je odmah privukao međunarodnu i medijsku pažnju, s obzirom na istoriju američko-kubanskih i sovjetsko-kubanskih odnosa i blizinu ostrva teritoriji Sjedinjenih Država.

Situacija obećava da će postati još akutnija sa očekivanim dolaskom nuklearne podmornice Jasen-M Kazan. Iako je glavno naoružanje Kazanja krstareće rakete Kalibr, stručnjaci potvrđuju njegovu sposobnost da nosi i cirkone.

Tako će u bliskoj budućnosti na Kubi, na samo 180 kilometara od američke države Florida, biti koncentrisana neviđena koncentracija ruskog visokotehnološkog naoružanja po naređenju vrhovnog komandanta Ruske Federacije Vladimira Putina.

Hipersonične rakete Cirkon, sposobne da dostignu brzinu do 9 maha (oko 11.000 km/h), posebno zabrinjavaju američke vojne analitičare.

Foto: AP/Photo

Cirkon

Pri ovoj brzini, vreme leta rakete od Kube do najbližih američkih strateških ciljeva se računa u sekundama, što tradicionalne sisteme protivraketne odbrane čini ne samo neefikasnim, već i beskorisnim.

Istorijski kontekst dodaje dramatičnost situaciji. Mnogi povlače paralele sa Kubanskom raketnom krizom 1962. godine, kada je svet došao na ivicu nuklearnog rata zbog razmeštanja sovjetskih projektila na Kubi.

Pojavom "cirkona" na obali ostrva, pojedini stručnjaci govore o novoj rundi konfrontacije, tehnološki složenijoj i potencijalno opasnijoj. Sada treba da gledamo da li će predsednik SAD Džo Bajden preživeti takvo poniženje, jer nije uspeo da spreči ono što njegov prethodnik nije dozvolio.

Zvanična retorika Moskve naglašava mirnu prirodu posete. Zvaničnici ruske mornarice kažu da su prisustvo admirala Gorškova i očekivani dolazak "Kazanja" deo planiranog krstarenja na velike udaljenosti, predstavljanja zastave i jačanja partnerstva sa Kubom. Međutim, u Vašingtonu na ova objašnjenja gledaju sa skepsom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija