Autor: Informer.rs

12.06.2024.

20:47

Foto: Foto: Telegram/Printscreen, Shutterstock

Planeta

Toliko o Ženevskoj konvenciji! Ukrajinske rakete uništile rekreativni centar u Belgorodu!

Najmanje 3 ruska vojnika poginula su u napadu na rekreativni centar Nežegolj u Belgorodskoj oblasti Baza, u vlasništvu Belgorodskog državnog univerziteta, za koji ukrajinska vojska tvrdi da je korišćen kao vojna baza.

Novinar Radija Sloboda Mark Krutov objavio na društvenoj mreži Ks satelitske snimke posledica udara Oružanih snaga Ukrajine na Nežegolija.

Informer

 

Izvori ASTRA u regionalnim službama za vanredne situacije tvrde je centar u mikrookrugu Titovka u gradu Šebekino već dugo korišćen kao rusko vojno postrojenje za šta nema konkretnih dokaza.

Pretpostavlja se da je udar izveden pomoću višecevnih raketnih sistema HIMARS.

U trenutku napada u bazi je bilo najmanje 15 vojnih lica, od kojih su 2 odmah spasena iz ruševina. Od 10. juna pronađena su tela tri vojna lica, saznaje ASTRA.

Skaj njuz je 9. juna izvestio da je ukrajinska vojna letelica po prvi put pogodila metu na ruskoj teritoriji — i da je cilj bio komandno mesto u Belgorodskoj oblasti.

Informer

 

Najbliže naselje - selo Centralnoje - potpuno je evakuisano, osim toga, iz sela Rakitnoe su izvedeni ljudi. Ukupno je evakuisano 1.100 ljudi. Prema izvoru, ovaj hangar su napali dronovi.

Podsetimo da Ženevska konvencija štiti civilne objekte od bespravnog razaranja vojnih jedinica.