13.06.2024.

16:10

Foto: Shuttterstock/Reuters

Planeta

Rusija donela radikalnu odluku! Nastupio globalni šok: Ovaj potez će imati nesagledive posledice!

Suspenzija utiče na spoljnu trgovinu i trgovinu plemenitim metalima, kao i na trgovinu akcijama i novcem na najvećim ruskim javnim tržištima, navodi Moskovska berza u saopštenju. Osim dolara i evra, svi ostali finansijski instrumenti ostaju operativni.

Promene nisu uticale i na tržište derivata, a trgovina se odvija uobičajeno, napominje MOEKS.

Centralna banka Ruske Federacije je u zasebnom saopštenju istakla će se "transakcije u američkim dolarima i evrima nastaviti na vanberzanskom tržištu". Za utvrđivanje deviznih kurseva, Banka Rusije će koristiti "bankovne evidencije i informacije sa digitalnih platformi za trgovinu preko šaltera", dodaje se u saopštenju.

Centralna banka Ruske Federacije je istakla da je trgovina u evrima takođe obustavljena iako su "sankcije uvele samo SAD, ali ih poštuju i zemlje EU".

Ministarstvo finansija SAD je juče, 12. juna, proširilo sankcije protiv Rusije, kako bi one obuhvatile "osnovnu finansijsku infrastrukturu zemlje", što uključuje i Moskovsku berzu, saopšteno je iz američkog resora. Ministarka finansija SAD Dženet Jelen istakla je da je Rusija prešla na "ratnu ekonomiju", tvrdeći da je sada "duboko izolovana" od međunarodnog finansijskog sistema.

"Trgovina valutom na berzi nije neophodan uslov za konvertibilnost nacionalne valute, slobodan promet stranih valuta i formiranje tržišnog kursa", navodi se u saopštenju CB Rusije.