• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.06.2024

09:10

Veleobrt! Nemačka blokirala sankcije Rusiji! Evropa na nogama, niko ovo nije očekivao! "Imamo novu Mađarsku..."

Reuters/shutterstock

Vesti

Veleobrt! Nemačka blokirala sankcije Rusiji! Evropa na nogama, niko ovo nije očekivao! "Imamo novu Mađarsku..."

Podeli vest

Nemačka vlada blokira usvajanje novog paketa sankcija EU protiv Rusije, koji ima za cilj jačanje kontrole nad zaobilaženjem restriktivnih mera, a odnosi se i na izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, prenosi agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Kao odlučujući razlog zašto paket sankcija još nije usaglašen, oni su naveli "sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani".

- U poslednje vreme stvara se osećaj da je Nemačka postala nova Mađarska citira agencija sagovornika, koji je govorio o brojnim slučajevima kada je Budimpešta blokirala proces donošenja sankcija protiv Ruske Federacije.

Kako podseća agencija, glavni cilj novih sankcija trebalo bi da bude suzbijanje zaobilaženja ranije donetih restriktivnih mera, između ostalog reč je o mogućnosti ruske odbrambene industrije da kupuje zapadne tehnologije.

Drugi cilj biće izvoz ruskog tečnog gasa. EU želi da zabrani korišćenje evropskih luka za slanje brodova sa ruskim tečnim gasom u treće zemlje.

Nemačka je pre svega zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija, rekle su agenciji evropske diplomate. Tako Berlin zahteva da se predložena nova mera za pozivanje na odgovornost stranih filijala preduzeća zbog kršenja režima sankcija u potpunosti isključi iz novih sankcija, ili da se njeno dejstvo ograniči samo na kompanije koje proizvode određenu robu. U Nemačkoj strahuju da bi u suprotnom nemačkim kompanijama mogla biti naneta šteta, piše agencija.

Nemačke vlasti takođe smatraju neke mere preteranim i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija