• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.06.2024

23:06

Abrams izgoreo kao šibica! Nemačka šalje još jedan Patriot Kijevu da gađa ciljeve u Rusiji! Brutalna sačekuša za ukrajinske specijalce (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Abrams izgoreo kao šibica! Nemačka šalje još jedan Patriot Kijevu da gađa ciljeve u Rusiji! Brutalna sačekuša za ukrajinske specijalce (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 840. dan.

Abrams izgoreo kao šibica

Foto: Printscreen

 

Američki tenk „abrams" na avdejevskom pravcu izgoreo je kao šibica kada je pogođen projektilom sa FPV drona, opisao je ruski vojnik koji je upravljao bespilotnom letelicom.

„'Ptica' je obavila redovan let s termo-kamerom, video sam da se kreće neka tehnika, počeo da se približavam. Vidim - tenk. Bilo je jasno da je veliki. Tiho sam mu se prikradao, pikirao i onda je izgoreo kao šibica ", rekao je operater drona.
Kako je rekao, prvo su mislili da je onesposobljen nemački tenk „leopard", a ispostavilo se da je „abrams".

Bajdenu nije dobro, provocirao je Putina do krajnjih granica i dobio je brutalan odgovor! Posledice po Ameriku su uznemirujuće!

 

Putin produžio zabranu prodaje nafte SAD

Predsednik Vladimir Putin produžio je do 31. decembra ukaz kojim se zabranjuje prodaja ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima ako ugovori sadrže uslov o ograničenju cene koji su postavili Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja, navodi se u objavljenoj uredbi.
Ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u sektoru goriva i energije u vezi sa uspostavljanjem maksimalne cene ruske nafte i naftnih derivata od nekih stranih zemalja prvi put je stupio na snagu 1. februara 2023. godine i više puta je produžavan.

Ruske poternice za ukrajinskim generalima

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je na poternicu bivšeg šefa Ratne mornarice Sergeja Gajduka i zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine Vladimira Kondratjuka.

Putina "očima ne može da vidi", antiruski jastreb postaje šef evropske diplomatije?! Ona je Kaja Kalas i zaštitnica Zelenskog!

 

Nemačka šalje još jedan Patriot Kijevu

 

 

Nemačka će Kijevu obezbediti treći PVO sistem Patriot nakon što se završi obuka ukrajinske vojske u rukovanju ovim kompleksom. Ovu izjavu dao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na sastanku šefova vojnih resora zemalja NATO-a u Briselu.
- U Zanici (savezna država Meklenburg-Zapadna Pomeranija) po drugi put obučavamo ukrajinske vojnike u rukovanju sistemom Patriot, a zatim ćemo isporučiti naš treći Patriot sistem To je takođe važna oblast u kojoj možemo da uradimo još više zajedno, a posebno ćemo isporučiti nekoliko hiljada borbenih dronova .
Ranije je Life.ru javio da bi Nemačka mogla da dozvoli Kijevu da koristi PVO sistem Patriot protiv ruske avijacije na ruskoj teritoriji. Berlin veruje da su kompleksi odlični za borbu protiv letelica koje mogu da bacaju „strašne klizne bombe".

 

Rusi likvidirali ukrajinske specijalce

Prilikom oslobađanja Novomihajlovke Donjecke Narodne Republike, ruska vojska je likvidirala specijalnu jedinicu "nasilnika" Oružanih snaga Ukrajine. Kako je za TASS rekao vojnik vazdušno-jurišnog bataljona 155. brigade marinaca Pacifičke flote sa pozivnim znakom Perec , reč je o 233. brigadi Oružanih snaga Ukrajine.
- Bila je to 233. brigada da su to nasilnici, koji imaju za cilj da ubiju - rekao je on i dodao da su zarobljenici koji su se predali.
Jedinice ruske Južne grupe snaga su 22. aprila potpuno oslobodile selo Novomihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici. Zauzimanjem Novomihajlovke otvorio se bok Ugledarske grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka.

 

Američko oružje za Azov neće ništa promeniti

Foto: AP/Photo

 

Nedavno je američka administracija dozvolila zvanične isporuke oružja za opremanje nacionalističkog bataljona Azov. U razgovoru za Cargrad, vojni ekspert, rezervni oficir DNR Aleksandar Matjušin rekao je da takve odluke ni na koji način neće uticati na tok specijalne vojne operacije u Ukrajini.
On je rekao da, pre svega, Amerikanci na ovaj način snabdevaju još jednu vojnu jedinicu koja se bori na frontu i zadržava nalet ruskih trupa, uključujući i Harkov. Istovremeno, nacionalni bataljon već dugo na svom bilansu ima zapadno naoružanje, među kojima su i protivtenkovski raketni sistemi Javelin proizvedeni u Sjedinjenim Državama.
- Sada je, zvanično, sasvim moguće da će im doći ozloglašeni Bredliji, Strajkeri, Abramsi i drugo strano oružje, kojim će Azov* pokušati da obuzda našu ofanzivu - rekao je Matjušin.
Podsetimo, američka administracija je ukinula dugogodišnju zabranu prenosa svog naoružanja ukrajinskom nacionalnom puku Azov*. Nakon toga, američki Stejt department, nakon sprovođenja „Leahi provere", izvestio je da nije otkrio značajna kršenja ljudskih prava od strane neonacista.

 

Alarm! Zelenski zatražio "Maršalov plan" liderima G7! Posleratnoj Evropi je jednom pomogao

 

Hitno upozorenje! Znamo da Rusi u Kalinjingradu imaju stotine nuklearnih bombi - ovo su detalji!

 

Holandija: Zapad šalje Ukrajini granate u vrednosti od oko 350 miliona evra

Zapadni saveznici poslaće Ukrajini granate od 152 milimetra u vrednosti od oko 350 miliona evra, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo odbrane, nakon razgovora tokom dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Nalog će biti izvršen preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu (IFU), mehanizma finansiranja koji koristi finansijske doprinose međunarodnih partnera, uključujući Holanđane, za nabavku vojne opreme za Ukrajinu, dodalo je ministarstvo. U prethodnim isporukama municije, Ukrajina je uglavnom dobijala granate od 155 mm za haubice koje je donirao Zapad, prenosi Rojters. Ministarstvo je dodalo da Ukrajina ima veliki broj topovo od 152 mm, a da će to oružje biti bolje iskorišćeno nakon nove isporuke. IFU je osnovalo devet zemalja u avgustu 2022, odnosno Holandija, Australija, Danska, Britanija, Island, Litvanija, Novi Zeland, Norveška i Švedska.

 

Si ne ostavlja Putina! Peking zbog Rusije krenuo na sve ili ništa! Potez Kine tema broj jedna na Rojtersu, ovo znači samo jedno!

 

Stigla osuda Zaharove!

Ranjavanje novinara NTV u DNR je planirani napad, a međunarodne organizacije UNESKO i OEBS nisu pozvale Kijev na odgovornost i time su se same diskreditovale, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je zapadne zvaničnike iz međunarodnih organizacija nazvala saučesnicima zločina kijevskog režima protiv ruskih novinara.

Istražni komitet Rusije će istražiti okolnosti ranjavanja novinara NTV, saopšteno je na Telegram kanalu resora.

 

Prelomili! U Kijev stigla najbolja vest! Sada Zelenski može da likuje, članice G7 donele odluku po principu: od Rusije uzeti i uložiti u rat protiv Rusije

 

Peskov: NATO neće promeniti situaciju na terenu

Odluka da isporuke oružja Kijevu postanu obavezne za sve zemlje NATO-a neće promeniti situaciju na terenu, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Znamo da su neke zemlje u alijansi izjavile da ne žele da učestvuju u ovom procesu. Isporuke iz zemalja članica NATO-a i sada idu u Ukrajinu“, rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovom mišljenju, malo je verovatno da će to nešto bitno promeniti.
Juče je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da će isporuke oružja Kijevu postati obavezne za zemlje NATO, kao i da će ih koordinisati komandne strukture Alijanse pod rukovodstvom generala Kristofera Kavolija.

 

Amerika se sprema za "veliki rat", ovo nisu radili 52 godine! Vašington traži vojsku za rat sa Moskvom? Ovo se sprema "u tišini"

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪ Grupa Istok zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine u zoni svoje odgovornosti izgubile su oko 155 vojnika i dva pešadijska vozila;

▪ Grupa „Sever“ odbila je osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti;

▪ Gubici Oružanih snaga Ukrajine dnevno u zoni odgovornosti grupe „Sever“ iznosili su 305 vojnika;

▪ Grupa Zapad poboljšala je situaciju duž linije fronta, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 450 vojnika;

▪ Ruska PVO oborila je 33 ukrajinska drona, kao i četiri granate Vampir i Hajmars;

▪ Grupa „Centar“ pobiljšala je situaciju duž linije fronta, odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

▪ Grupa „Jug“ je poboljšala situaciju duž linije fronta i odbila kontranapad, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 635 vojnika i 7 skladišta municije;

▪ Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 345 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe „Centar“.
 

 

Ovo je znak da će planeta eksplodirati! Rusi prozreli stravične pripreme NATO: Sve ukazuje na to...

 

Stoltenberg: Upotreba F-16 nije eskalacija

NATO ne smatra ekalacijom upotrebu zapadnog naoružanja, uključujući F-16, na teritoriju Rusije, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara odbrane NATO-a.

- Samoodbrana podrazumeva uništavanje vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, to nije eskalacija - rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje da li je moguće koristiti F-16 za napade na rusku teritoriju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije mogao da potvrdi da će ukrajinski piloti za lovce F-16 završiti obuku do kraja leta.

- NATO ne obučava samo pilote, već i svo neophodno osoblje za upravljanje F-16. To je ogroman poduhvat i ja bih bio oprezan sa davanjem rokova - rekao je on na pitanje da li će biti dovoljno pilota za F-16.

 

 

Medvedev upravo saopštio: Ova zemlja je objavila rat Rusiji! Moskva će odgovoriti istom merom!

 

Grupa centar: Uništeno više od 100 jedinica tehnike

Specijalci grupe Centar uništili su više od 100 jedinica tehnike Oružanih snaga Ukrajine od početka specijalne vojne operacije, između ostalog i tenkove Abrams i Leopard, saopštila je pres-služba Centralnog vojnog okruga.

„Više od 100 jedinica tehnike Oružanih snaga Ukrajine, uključujući strane tenkove M1 Abrams i Leopard, uništili su operateri bespilotnih letelica grupe Centar tokom izvršavanja borbenih zadataka na avdejevskom pravcu. Uz pomoć specijalnih naočara sa ugrađenim ekranom, operater bespilotne letelice vidi prostor ispred bespilotne letelice i prati pravac leta kako bi orijentisao i korigovao rad, i granata pogodila metu“, saopštila je pres služba.

Napominje se da operateri bespilotnih letelica aktivno učestvuju, ne samo u uništavanju vojne tehnike, već i u jurišu na položaje i utvrđenja.

„Oni kontinuirano vrše vazdušno izviđanje u pozadini bojnog polja, daju koordinate za artiljerijske i avijacione udare i prilagođavaju rad jurišnih grupa na prvoj liniji fronta“, dodala je pres služba.
 

 

Veleobrt! Nemačka blokirala sankcije Rusiji! Evropa na nogama, niko ovo nije očekivao! "Imamo novu Mađarsku..."

 

London šalje pomoć Ukrajini


London pruža paket pomoći Ukrajini u vrednosti do 309 miliona dolara, navodi se u saopštenju na sajtu britanske vlade.

„Velika Britanija obezbeđuje finansijski paket u iznosu do 242 miliona funti (oko 309 miliona dolara) za podmirenje hitnih humanitarnih, energetskih i stabilizacijskih potreba u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Na sajtu vlade se dodaje da će o pružanju pomoći Ukrajini objaviti britanski premijer Riši Sunak tokom predstojećeg samita G7 u Italiji 13-15. juna.
 

Kakav šok za Makrona! Rusi mu oteli saveznika, a onda uradili nešto genijalno! Sada svaki potez Zapada protiv Moskve gubi smisao!


Lideri zemalja G7 dogovorili odobravanje kredita Ukraijini

Lideri zemalja G7 dogovorili su se da odobre kredit Ukrajini od 50 milijardi dolara koji će se servisirati od prihoda zamrznute ruske imovine, prenosi AFP, pozivajući se na administraciju francuskog predsednika.

- Dogovorili smo se - rekao je portparol Jelisejske palate uoči samita G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) koji se održava u Italiji od 13. do 14. juna.

- Ali ako se iz nekog razloga ruska imovina odmrzne ili prihod od ruske imovine ne bude dovoljan za servisiranje kredita, onda ćemo morati da razmislimo o tome kako da podelimo teret zajma - rekao je predstavnik francuske administracije.

Detalji sporazuma će biti finalizovani nakon samita, što može potrajati, dodaje izvoz Blumberga.

 

Sledi obračun! SAD izvele očajnički potez protiv Rusije! Odgovor Moskve će biti surov, hitno se oglasio ambasador u Vašingtonu!

 

Oboreni ukrajinski dronovi

Sistemi PVO oborili su dronove nad teritorijom Jaroslavske i Vladimirske oblasti Rusije, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Tri drona oborena su u Jaroslavskoj oblasti i jedan u Vladimirskoj oblasti, precizirali su u ministarstvu.

 

Prekipelo! Šok najava iz Rusije: Udar na SAD sovjetskom taktikom! Dok svi pričaju o nuklearnom oružju, nešto krupno se sprema...

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Tokom proteklog dana, ruske trupe izvele su seriju udara na objekte neprijatelja na teritoriji Ukrajine, uključujući Poltavsku i Dnjepropetrovsku oblast. Na internetu su se pojavili snimci uništenja Su-27UB na aerodromu Mirgorod i baterije S-300 istočno od njega. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine (OSU) ponovo su ispalile 12 operativno-taktičkih raketa ATACMS prema Krimskom poluostrvu.

Na Slobožanskom pravcu, ruske jedinice odbile su protivnapade neprijatelja. U Volčansku su se borbe rasplamsale u okolini agregatne fabrike, ka kojoj su ruske trupe napredovale sa strane parka Gorkog.

Na Kupjansko-Svatovskom pravcu, jurišne grupe Oružanih snaga Rusije (VS RF) vode borbe u oblasti Mjasožarovke. Prema nepotvrđenim informacijama, naseljeno mesto i susedno selo Andrejevka prešli su pod kontrolu ruskih snaga.

Na Avdejevskom pravcu, vojnici VS RF napredovali su u Novopokrovskom, zauzevši veći deo naselja. Istovremeno, borbe se nastavljaju na liniji Novоaleksandrovka – Sokol.

Na Donjeckom pravcu, nastavljeno je napredovanje VS RF ka Nevelskom. Na internetu su se pojavile informacije o kontroli jurišnih grupa VS RF nad delom naselja, ali zbog nedostatka snimaka, to još uvek nije moguće potvrditi.

 

Panika! Ova zemlja će biti prva spaljena! Šok u Evropi, svi strahuju od najgoreg scenarija! "Može da počne svakog dana..."

 

Mekgregor: Rusi se spremaju da opkole Kijev

Rusija priprema veliku vojnu grupu za napredovanje ka Kijevu i dalje na zapad. Prema planeru vojne kampanje, penzionisanom američkom pukovniku Daglasu Mekgregoru, ukrajinske oružane snage bi se uskoro mogle naći u veoma teškoj situaciji.

 

Nije dobro! Ostvario se američki plan star 75 godina! Evropa na kolenima, više se i ne krije: Nema povlačenja...

 

Ruska artiljerija osvetljava noćno nebo

Posada MLRS-a „grad“ grupe „Dnjepar“ danonoćno vrši napade, uništavajući neprijateljsko ljudstvo, skladišta municije i utvrđene položaje na desnoj obali reke Dnjepar.

 

Daj ruske pare! Zelenski napravio šokantan preokret! Promena taktike najavljuje krupne stvari, Nemci mu ne veruju: Neće uspeti...

 

Stoltenberg: NATO će prilagoditi svoje sposobnosti nakon nuklearne pretnje iz Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg govorio je danas o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije.

Razgovarajući sa novinarima pre dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, na kojem će se održati sastanak o nuklearnim planovima Alijanse, nazvao je nuklearno oružje NATO-a "poslednjim obezbeđenjem sigurnosti" i sredstvom za očuvanje mira.

Kako navodi Rojters, iako je poznato da SAD raspolažu nuklearnim bombama na nekoliko lokacija u Evropi, NATO retko javno govori o tom oružju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17