• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

13.06.2024

15:19

Prelomili! U Kijev stigla najbolja vest! Sada Zelenski može da likuje, članice G7 donele odluku po principu: od Rusije uzeti i uložiti u rat protiv Rusije

Tanjug/AP

Vesti

Prelomili! U Kijev stigla najbolja vest! Sada Zelenski može da likuje, članice G7 donele odluku po principu: od Rusije uzeti i uložiti u rat protiv Rusije

Podeli vest

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni poželela je dobrodošlicu šefovima država G7 na samitu u luksuznom letovalištu na jugu Italije, rekavši da želi da poruka ovog sastanka bude dijalog sa globalnim jugom i jedinstvo, prenosi AP.

Italija, koja je domaćin samita, pozvala je nekoliko afričkih lidera, uključujući predsednika Alžira Abdelmadžida Tebuna, kenijskog predsednika Vilijama Ruta i predsednika Tunisa Kajsa Sajeda, kako bi unapredila italijansku inicijativu za razvoj i migracije na kontinentu.

Ostali gosti su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Foto: Reuters

 

Američki predlog uključuje planiranje zajma od 50 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije koji bi koristio kamatu zarađenu na profit od zamrznutih sredstava ruske centralne banke, od kojih se većina drži u Evropskoj uniji.

Francuski zvaničnik je rekao da su lideri doneli odluku, ali da dodatno moraju da se razrade tehnički i pravni detalji mehanizma za korišćenje imovine.

AP navodi da je ovo pitanje komplikovano, budući da prihod više neće moći da se koristi za otplatu zajma, što zahteva dogovor o podeli tereta sa drugim zemljama, ukoliko se ruska imovina odmrzne u budućnosti.

Pored ovog sporazuma, britanski premijer Riši Sunak je najavio do 242 miliona funti pomoći Ukrajini za humanitarne, energetske i stabilizacijske potrebe.

Foto: Tanjug/AP

 

Stranka Braća Italije Đorđa Meloni osvojila je bolje rezultate na izborima za Evropski parlament, nego na nacionalnim izborima 2022.

Kao rezultat loših rezultata nemačkog i francuskog lidera, očekuje se da će Meloni biti u poziciji da usmerava trodnevni sastanak na svoje ključne prioritetne stavke dok dodatno učvršćuje svoju ulogu na svetskoj sceni, tvrde analitičari.

Neimanovani francuski zvaničnik je za AP rekao da među liderima G7 postoje različita mišljenja u odnosu na ideje italijanskih predstavnika o nekim temama, uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje i vakcine.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani potvrdio je da će se razgovarati o abortusu.

- Iako je malo verovatno da će nedavni rezultati radikalno promeniti fokus predstojećeg samita G7, ova pobeda na izborima nudi premijerki Meloni dodatnu polugu da se ovo uokviri kao suštinski ’mediteranski samit - rekao je Nik O’Konel, zamenik direktora Atlantskog saveta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija