Autor: Informer.rs

15.06.2024.

23:30

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Melonijeva optužila Putina da širi propagandu! Premijerka Italije vređala mirovni predlog Moskve!

- Kredit Ukrajini će dati SAD, Velika Britanija, Kanada i možda Japan. Zamrznuta ruska imovina koja će se koristiti kao kolateral je uglavnom u Evropi, „tako da Evropa već daje doprinos identifikacijom mehanizma garancije - rekla je premijerka Italije.

Sporazum o zajmu je postignut na otvaranju dvodnevnog godišnjeg sastanka lidera zemalja G7 Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država u južnoj italijanskoj regiji Pulja.

Kada joj je postavljeno pitanje o Putinovom predlogu za prekid vatre, Meloni je rekla da joj to „više liči na propagandni nego na pravi potez“.

Informer

 

Ruski predsednik je u petak rekao da će odmah narediti prekid vatre u Ukrajini i započeti pregovore, ako Kijev počne da povlači trupe iz četiri regiona koje je Moskva anektirala 2022. i odustane od planova za pridruživanje NATO-u.

- Ako je predlog predsednika Putina: voljni smo da vodimo mirovne pregovore ako Ukrajina prizna invaziju na Ukrajinu i odustane od okupiranih delova... meni se ne čini naročito efikasnim predlogom -  rekla je Meloni.

Informer

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je bio jedan od nekoliko svetskih lidera koji su prisustvovali G7 kao gost, odbacio je, kako je rekao, ultimatum Putina da preda više teritorije.

Švajcarska je u subotu bila domaćin mirovne konferencije za Ukrajinu, iako je, s obzirom na to da se Rusija klonila, bilo sumnjivo da li bi se moglo postići bilo kakav veliki pomak.

Tokom konferencije za novinare, Meloni je upitana o ratu između Izraela i Hamasa i zašto G7 nije osudio Izrael zbog smrtnih slučajeva civila koji su rezultat njegovih ofanziva u Gazi,