16.06.2024.

14:10

Foto: Reuters/AP

Planeta

Šta sad?! Zelenski upravo objavio: Ovo šaljemo Rusiji! Svet čeka reakciju Moskve, ima li kraja nesvakidašnjoj farsi?!

- Sada ovde nema Rusije... Moramo zajedno da odlučimo šta znači pravičan mir za svet i na koji način se može postići na dugotrajan način. Povelja UN je za nas osnova. A zatim, kada akcioni plan bude na stolu, usaglašen od strane svih i transparentan za narode, biće prenesen predstavnicima Rusije, kako bismo na drugom samitu mogli da obeležimo pravi kraj rata - izjavio je Zelenski tokom plenarne sednice na samitu, prenosi izveštaj "Ukrajinska pravda".

U petak je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje konflikta u Ukrajini, koji uključuju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, obezbeđivanje neutralnog i nenuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, te ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je odbila ovu inicijativu. Zelenski je ruski predlog nazvao ultimatumom, a njegov savetnik Mihail Podoljak smatra da nove ruske inicijative navodno ne sadrže "pravi mirovni predlog".

Švajcarska održava konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna, na odmaralištu Burgenštok. Učešće je potvrdilo 92 zemlje i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Predsednik SAD Džo Bajden, kao i predsednik Kine Si Đinping i predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva, neće učestvovati na konferenciji.

Švajcarska nije pozvala Rusiju da učestvuje na samitu o Ukrajini, a Moskva neće učestvovati u svakom slučaju. Kremlj je izjavio da je traženje rešenja za ukrajinski konflikt bez učešća Rusije apsolutno nelogično i bezperspektivno.