• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.06.2024

11:40

(FOTO) Trese se Ukrajina! Jedan potez Zalužnog digao državu na noge! Kada ovo pokažu Zelenskom, neće mu biti dobro!

Tanjug

Vesti

(FOTO) Trese se Ukrajina! Jedan potez Zalužnog digao državu na noge! Kada ovo pokažu Zelenskom, neće mu biti dobro!

Podeli vest

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, lajkovao je objavu ukrajinskog blogera Miroslava Oleška, za kojim je u Ukrajini podignuta optužnica, a koji je oštro kritikovao predsednika Volodimira Zelenskog. Objava je naknadno obrisana, što su primetili ukrajinski mediji.

Oleško je na svom Facebook profilu komentarisao nove mirovne predloge za rešavanje sukoba koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin. Bloger je izjavio da su postavljeni uslovi rezultat politike Zelenskog, dodajući da će ispunjenje tih uslova garantovati "kraj njegove vlasti".

- Postali smo taoci večnog rata - požalio se Oleško.

Prema pisanju ukrajinskog izdanja "Fokus", Zalužni je lajkovao post, što je izazvalo "negativne reakcije na internetu". Nakon toga, Oleško je obrisao post. Na pitanje jednog korisnika zašto je "uklonio post sa lajkom Zalužnog" bloger je odgovorio da je objava "blokirana zbog žalbi".

Foto: Printscreen

 

U petak, Putin je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, obezbeđivanje vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, te ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je odbacila inicijativu.

Zelenski je 8. februara objavio imenovanje Aleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine umesto Zalužnog. Nekoliko ukrajinskih i zapadnih medija je još u jesen 2023. godine pisalo o mogućem sukobu između Zelenskog i Zalužnog. Jedan od indirektnih znakova konflikta bio je tadašnji komentar Zalužnog o zastoju na frontu. List Vašington post je naveo da Zalužni može predstavljati pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru. U maju je Zelenski smenio Zalužnog sa vojne dužnosti zbog zdravstvenih razloga i imenovao ga ambasadorom Ukrajine u Velikoj Britaniji.

U novembru 2023. godine, SBU je podigla optužnicu protiv Oleška za ometanje aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine i korišćenje lažnih dokumenata. Prema podacima istrage, bloger je nakon poziva u vojni komesarijat ilegalno napustio Ukrajinu koristeći lažno lekarsko uverenje. SBU je izjavila da Oleško "sistematski objavljuje video zapise i poruke" kojima diskredituje regrutaciju u vojsku i poziva Ukrajince da izbegavaju služenje vojnog roka. Blogeru preti do osam godina zatvora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)
EURO 2024

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra veče od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) odmeriće snage sa Danskom u meču 3. kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Računica je prilično jasna - izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da pobede da bi se plasirali među 16 najboljih na kontinentu. Verujete li im da mogu?

24.06.2024

16:05

Jeziva ispovest Francuza: Ja sam mrtav!
Fudbal

Jeziva ispovest Francuza: Ja sam mrtav!

Nekadašnji reprezentativac Francuske Pol Pogba (31) dao je šokantnu izjavu u jednom intervjuu. On je tom prilikom priznao da je njegova igračka karijera gotova, pošto je suspendovan na četiri godine zbog dopinga.

24.06.2024

23:53

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija