• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.06.2024

10:10

(VIDEO) Bruka i sramota! Skandal na samitu o Ukrajini: Nesvakidašnja scena obišla svet, o postupku kanadskog premijera će se dugo pričati!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Bruka i sramota! Skandal na samitu o Ukrajini: Nesvakidašnja scena obišla svet, o postupku kanadskog premijera će se dugo pričati!

Podeli vest

Na konferenciji o Ukrajini, održanoj u švajcarskom Burgenštoku, nekoliko vođa delegacija, uključujući kanadskog premijera Džastina Trudoa, uzvikivali su parole saradnika nacista Stepana Bandere tokom grupnog fotografisanja.

Radi se o paroli "Slava Ukrajini, herojima slava". U januaru 2024. godine, rusko Ministarstvo pravde stavilo je ovu parolu na spisak nacističkih slogana.

Tokom prenosa uživo, moglo se videti kako Trudo uzvikuje "Slava Ukrajini", dok mu neki od prisutnih lidera delegacija, među kojima su 55 šefova država i vlada, uključujući švajcarskog ministra spoljnih poslova Injacija Kasisija, odgovaraju sa "herojima slava".

 

 

Trudo je i ranije bio u centru skandala vezanog za ukrajinske saradnike nacista. U kanadskom parlamentu 22. septembra 2023. godine, povodom posete Volodimira Zelenskog, bio je prisutan 98-godišnji Jaroslav Hunka, predstavljen kao veteran borbe protiv Rusa. U stvarnosti, on je bio bivši borac divizije SS "Galičina", koja se sastojala od ukrajinskih nacionalista i borila se protiv Crvene armije, a poznata je po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima. Trudo se kasnije izvinio za "strašnu grešku" prilikom odavanja počasti Hunki.

Konferencija o miru u Ukrajini otvorena je 15. juna na elitnom švajcarskom odmaralištu Burgenštok. Na konferenciji su prisutni predstavnici 92 države i osam međunarodnih organizacija. Rusija ne učestvuje na ovom događaju. Takođe, na konferenciji nisu prisustvovali predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping i brazilski lider Luis Inasio Lula da Silva.

Kremlj je izjavio da je traženje rešenja za sukob u Ukrajini bez učešća Rusije potpuno nelogično i bez perspektive. Portparol predsednika, Dmitrij Peskov, rekao je da Moskva ne planira da dostavi bilo kakve informacije učesnicima švajcarskog samita. Podsetio je da se na ovom događaju neće raspravljati o miru u Ukrajini, već će učesnici razmatrati druge teme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Drulović poručuje: Nema većeg motiva od ovakve utakmice!
EURO 2024

Drulović poručuje: Nema većeg motiva od ovakve utakmice!

Fudbaleri Srbije u utorak (21.00) u Minhenu igraju protiv Danske i potrebna im je pobeda kako bi se plasirali u osminu finala na Evropskom šampionatu u Nemačkoj. Selektor mlade reprezentacije i nekadašnji Piksijev pomoćnik Ljubinko Drulović ističe da neće biti lako, ali da ne sumnja u želju i motiv kod "orlova" da dođu do pozitivnog rezultata.

24.06.2024

14:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija