• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.06.2024

09:09

Došlo je do tačke pucanja! NATO doneo udarnu odluku: Hitno se formira glavni štab za Ukrajinu, sve mora biti gotovo pre ovog datuma...

Printscreen/telegram/AP/Shutterstock

Vesti

Došlo je do tačke pucanja! NATO doneo udarnu odluku: Hitno se formira glavni štab za Ukrajinu, sve mora biti gotovo pre ovog datuma...

Podeli vest

NATO se sprema da od SAD preuzme koordinaciju vojne pomoći Ukrajini, a glavni štab će biti formiran u gradu Visbadenu, javljaju nemački mediji.

U Visbadenu se već nalazi baza oružanih snaga SAD za Evropu koje su do sada upravljale tom operacijom.

Operacijom će rukovoditi general sa tri zvezdice koji će direktno odgovarati glavnokomandujućem snagama NATO u Evropi.

Operativni plan je odobrio Severnoatlantski savet u pisanoj proceduri u četvrtak. Potom su ga u petak potvrdili ministri odbrane.

Zadatke podrške Ukrajini su do sada prvenstveno obavljale SAD. Krajem 2022. postavile su jedinicu od oko 300 vojnika u bazi u Visbadenu.

Misija NATO je i mera predostrožnosti u slučaju da se Donald Tramp vrati na mesto predsednika SAD od januara 2025. Izjave Trampa i njegovih republikanca podstiču sumnju da li će SAD, ako Tramp pobedi na izborima, nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

U projektu ne učestvuje Mađarska pošto se vlada na čelu sa Viktorom Orbanom pribojava da misija može da uvuče NATO u direktan sukob s Rusijom.

Radni naziv misije je „NATO bezbednosna pomoć i obuka za Ukrajinu“ („Nato Security Assistance and Training for Ukraine“, NSATU).

Većina članica alijanse je zapravo bila za ime „NATO misija Ukrajina“ („Nato Mission Ukraine“), ali je nemačka vlada prigovorila da to može pogrešno da se tumači – kao da savez hoće da šalje vojsku u rat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija