16.06.2024.

16:10

Foto: Tanjug/Reuters

Planeta

Udarno! Kremlj se oglasio o Zelenskom! Posle Putinovog predloga, stigla još jedna ključna vest iz Moskve!

Prošlog petka, ruski lider je predložio plan za mirno rešenje situacije u Ukrajini.

- Zelenski nije osoba s kojom se mogu pisano zaključivati dogovori, jer bi to de jure bilo nelegitimno - rekao je Peskov.

Dodao je da je neophodno pronaći legitimne predstavnike sa kojima bi se mogao postići pravno validan dogovor.

Peskov je istakao da je Rusija spremna za pregovore, ali da trenutno ne vidi pouzdanog partnera u Ukrajinskom rukovodstvu.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će pregovarati s Ukrajinom o primirju ukoliko se ukrajinske snage povuku iz četiri regije koje Rusija smatra delom njene teriorije i ukoliko Kijev odustane od pridruživanja NATO-u.

Putin je 14. juna govorio pred zvaničnicima ruskog Ministarstva spoljnih poslova, uoči mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj na koju Rusija nije pozvana.

- Čim Kijev počne povlačenje trupa iz Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja i obavesti da odustaje od plana za ulazak u NATO, odmah ćemo dati naređenje o prekidu vatre i za početak pregovora - rekao je Putin, navodeći uslove za mir koji su u suprotnosti s uslovima koje postavlja Ukrajina.

On je rekao da je cilj predloga konačno rešenje sukoba, naglašavajući da je Kremlj "spreman bez odlaganja započeti pregovore".

Ostali zahtevi za mir koje je ruski čelnik izneo uključuju nenuklearni status Ukrajine, ograničenja njenih vojnih snaga i zaštitu interesa Rusa koji žive u Ukrajini.

Rekao je da bi sve to trebalo biti deo "temeljnih međunarodnih sporazuma" te da bi Zapad trebao da ukine sankcije Rusiji.