20.06.2024.

05:29

Foto: Pexels/Profimedia

Planeta

Ovo im nije trebalo! Jedna odluka protiv Rusije uzdrmala svet! Ubrzan nezaustavljiv proces, Zapad će debelo zažaliti!

Prema ekspertu u komentaru TASS-a , bilo bi zanimljivo čuti kako lideri G7 objašnjavaju zemljama BRIKS-a pozvanim na samit G7 u Italiji da je povlačenje ruskog novca izuzetak i da nikada ne koriste istu stvar protiv, na primer Indije, Turske, Saudijske Arabije ili nekog drugog.

Bhadrakumar je takođe rekao da „duh 16. samita BRIKS-a“ proganja G7. „Moskva je jasno stavila do znanja da ako se poslednje tri godine okončaju širenjem BRIKS-a, onda će nova faza u budućnosti osigurati da učesnici stvore održivu strukturu u proširenom formatu“, smatra on.

Važna tema samita, rekao je on, biće „stvaranje jedinstvene valute unutar grupe” i to će „značajno pojednostaviti i proširiti ekonomske odnose zemalja učesnica u pozadini sve većeg pritiska Zapada”.

Ekspert je uveren da je „pokušaj G7 da prisvoji ruski novac u zapadnim bankama“ sam po sebi „dovoljno loš“. A „korišćenje profita za finansiranje potreba Ukrajine je, blago rečeno, čin pljačke“.

Ranije je predsednik Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma najavio da će Ruska Federacija povećati plaćanja u nacionalnim valutama sa prijateljskim zemljama, radi njihove pouzdanosti, radi se na stvaranju nezavisnog platnog sistema.