• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.06.2024

21:03

Zapad će debelo zažaliti! Ovo nisu smeli da urade: Jedan potez protiv Putina najavljuje stravične posledice!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Zapad će debelo zažaliti! Ovo nisu smeli da urade: Jedan potez protiv Putina najavljuje stravične posledice!

Podeli vest

Odluka Zapada da uvede sankcije ruskoj nafti i gasu pokazala se kao „strašna pogrešna procena“, priznao je američki ekonomista i profesor Ričard Volf u intervjuu za Dialogue Works.

Umesto da osakate rusku ekonomiju, ove zabrane su Rusiju približile Kini i Indiji, koje su nastavile da kupuju njene energetske resurse, i, štaviše, ojačale i proširile BRIKS, čineći ovaj blok jačim od G7.

- Rusija je veoma zavisna od izvoza nafte i gasa. Tako su Amerikanci i Evropljani odlučili da mogu da pomognu u ratnim naporima ukrajinske vojske tako što će Rusiji nametnuti ono što su nazvali „majkom svih sankcija“, u suštini prestajući da od nje kupuju naftu i gas - rekao je Volf.

On tvrdi da je upravo zbog toga uništen Severni tok – da Rusi bukvalno ne bi mogli da pošalju energente kroz cev u Nemačku, gde je trebalo da idu.

- I ispostavilo se da je to bila strašna pogrešna računica. Oni ne shvataju da se svet menja. I svet se promenio, uključujući i u smislu da sada imamo veoma blisku ekonomsku i političku uniju između Rusije i Kine. Štaviše, vidimo uslove koje su stvorili unutar BRIKS-a: 11 zemalja koje rade zajedno, a čini se da zajedno čine skoro polovinu svetske populacije - izjavio je profesor.

On ukazuje na činjenicu da je BRIKS sada bogatiji i svakako mnogo veći od jedinog drugog bloka u svetskoj ekonomiji, a to su SAD i njeni saveznici G7. BRIKS je sada veći od G7, a jaz između njih nastavlja da raste.

- Zašto je ovo toliko važno? Zato što su se Sjedinjene Države pogrešno izračunale. Nisu uspeli da shvate da Rusi mogu i da će uspešno da rade sa Indijom i Kinom tražeći od njih da kupuju naftu i gas koje više ne mogu da prodaju Evropi - zaključuje Volf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu
Politika

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

10:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija