• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2024

11:40

(VIDEO) Šok za Rusiju! Ukrajina "čekić" bombama tuče po Putinovim trupama! Jedna NATO zemlja će skupo platiti za ovo!

Reuters/Shutterrstock

Vesti

(VIDEO) Šok za Rusiju! Ukrajina "čekić" bombama tuče po Putinovim trupama! Jedna NATO zemlja će skupo platiti za ovo!

Podeli vest

Ukrajinsko vazduhoplovstvo uspešno koristi francuske visoko precizne bombe AASM Hammer od marta 2024. godine, što je donelo značajne koristi na određenim delovima fronta.

AASM Hamer nije samo bomba, već modularni sistem oružja vazduh-zemlja koji koristi visoko preciznu tehnologiju navođenja iz vazduha.

U francuskoj službi je od 2007. godine. Pariz je najavio transfer ovih bombi Ukrajini početkom 2024. godine, sa ciljem da isporuči oko 600 bombi tokom godine, što iznosi 50 mesečno.

Francuski proizvođači oružja su najavili proizvodnju većeg broja bombi - do 90 mesečno, što sada zavisi samo od zelenog svetla francuske vlade. Pregovori su već u toku kako bi se povećala stopa proizvodnje.

 

 

Vrednost AASM Hamer za Ukrajinu

Francuska trenutno isporučuje Ukrajini AASM Hamer komplete bazirane na bombi od 250 kilograma, ali postoje već razvijene verzije bazirane na bombama od 125, 500 i 1.000 kilograma. Dakle, ukoliko bude potrebno, Ukrajini mogu biti isporučene snažnije verzije ovih visoko preciznih bombi.

AASM Hamer je prvenstveno razvijen za francuske borbene avione Dassault Rafale i Mirage 2000D, ali zahvaljujući standardizaciji, i drugi NATO avioni mogu koristiti ove bombe. Kako bi izbegli čekanje na isporuku zapadnih aviona, Ukrajina je brzo prilagodila svoje MiG-29, Su-27 i Su-24 avione za korišćenje AASM Hamer bombi, što je omogućilo da već sada uništavaju neprijateljske ciljeve ovim bombama.

Prenos ovakvog tehnološki naprednog oružja je izuzetno važan za Ukrajinu. Upotreba visoko preciznih bombi sa dometom leta od 70 kilometara smanjuje rizike za pilote ukrajinskog vazduhoplovstva. Takav domet lansiranja ih drži na bezbednoj udaljenosti od linije fronta i omogućava im vreme za izvođenje protivraketnih manevara u slučaju lansiranja protivvazdušnih raketa na avione. Ovo je izuzetno važno zbog malog broja borbenih aviona trenutno dostupnih u Ukrajini.

Putin: Rusko oružje može biti upotrebljeno za napade na zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je nedavno da odgovor na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja može biti asimetričan.

- Razmišljamo o tome da, ako neko misli da je moguće da se isporučuje takvo oružje u ratnu zonu za napade na našu teritoriju i da nam stvara probleme, zašto onda mi nemamo pravo da svoje oružje iste klase isporučimo u one regione sveta, gde će se izvoditi napadi na vitalne objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije - rekao je Putin tokom sastanka sa predstavnicima medija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija