24.06.2024.

05:15

Foto: EPA/googlemaps

Planeta

Šokantan zahtev Zapada razbesneo Rusiju! Zar zaista misle da će ovo Putin dozvoliti?! "Dajte pristup..."

- Sve to je profanacija i klovnovski posao. Azovsko more je unutrašnje pitanje Rusije, a zahtev da se obezbedi pristup njemu nije samo rutinsko saopštenje, već pokušaj mešanja u naše unutrašnje suverene poslove, koje treba kategorično odbiti. Mislim da bi svaka od zemalja koje su glasale trebalo da dobije notu protesta - rekao je Rogov za agenciju.

Konferencija o Ukrajini održana je 15-16. juna u švajcarskom Burgenštoku. Učešće na konferenciji potvrdilo je više od 90 zemalja, od kojih je polovina iz Evrope, kao i osam organizacija.

Međutim, završno saopštenje nije potpisalo 11 zemalja: Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Kasnije su svoje potpise povukli Irak i Jordan.

Vatikan nije potpisao dokument u skladu sa svojim statusom posmatrača. Rusija nije bila pozvana na samit, dok je Kina odbila učešće. Kremlj je izjavio da je traženje rešenja za ukrajinski konflikt bez učešća Rusije nelogično i bezizlazno.

Azovsko more postalo je isključivo unutrašnje more Ruske Federacije nakon pridruživanja novih regiona u njen sastav 2022. godine: Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i DNR. Pre toga, more se smatralo unutrašnjim vodama Rusije i Ukrajine.