18.06.2024.

08:10

Foto: Printscreen

Planeta

Bajden donosi radikalnu odluku! Svet čeka reakciju Rusije: Isti scenario kao i 2022. godine, sada mu opet gori pod nogama!

Zaliha nafte za vanredne situacije (SPR) koju održava Ministarstvo energetike SAD uspostavljena nakon embarga OPEK-a na naftu iz 1973. i 1974. godine služi kao tampon protiv skokova cena nafte u periodima kada su poremećeni lanci snabdevanja.

Bajden je posezao za američkim strateškim rezervama nafte više nego bilo koji predsednik, prvo krajem 2021, a zatim i 2022. godine uoči međuizbora u SAD, nakon što je Rusija smanjila proizvodnju, što je dovelo do rasta cene nafte.

Bajdenov najbliži savetnik za energetiku Amos Hohštajn je u intervjuu za britanski list istakao da su cene na pumpi "još uvek previsoke za mnoge Amerikance" i dodao da bi voleo da ih "još malo smanje".

Odluka da se to ponovo učini razgnevila bi republikance koji optužuju Bajdena za "političku zloupotrebu" zaliha, piše "Fajnenšel tajms".

U pismu upućenom ministarki za energetiku Dženifer Granholm prošlog meseca, visoko pozicionirani republikanci su navodno pozvali Bajdenovu administraciju da "SPR ne bude zloupotrebljen u političke svrhe u ovoj izbornoj godini".

Bajdenovu odluku da iskoristi rezerve 2022. opisali su kao "transparentan pokušaj da utiče na međuizbore".

Bajdenova administracija je obećala mere koje uključuju ograničenje troškova cena zdravstvene nege i bankarskih naknada u pokušaju da kontroliše inflaciju koja je pala za oko 60 odsto od dostizanja višedecenijskih maksimuma 2022. godine

- Svaki predsednik koji se suočava teškim reizborima, posebno u ranjivoj ekonomiji, biće zabrinut zbog rizika od skoka cena benzina - rekao je Bob Mekneli, bivši savetnik za energetiku Džordža V. Buša i šef konsultantske kompanije Rapidan Energija.

Cene benzina su u SAD tokom nedelje u proseku iznosile 3,45 dolara po galonu, što je neznatno niže u odnosu na pre godinu dana, ali je i dalje 50 odsto više nego kada je Tramp napustio Belu kuću 2021.

Tramp se u više navrata pozivao na cene benzina u tekućoj predsedničkoj kampanji.