• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.06.2024

06:40

Oglasio se Putin! Amerika gori zbog njegovog poteza! Rusija čekala 24 godine da uradi ovo, poruka je jasna!

Reuters/shutterstock

Vesti

Oglasio se Putin! Amerika gori zbog njegovog poteza! Rusija čekala 24 godine da uradi ovo, poruka je jasna!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin posle 24 godine stiže u Severnu Koreju, a povodom toga je napisao autorski tekst za severnokorejski list "Nodong Sinmun".

- Rusija je kontinuirano podržavala i podržavaće Severnu Koreju i herojski korejski narod u njihovoj borbi protiv podmuklog, opasnog i agresivnog neprijatelja, u njihovoj borbi za nezavisnost i identitet - napisao je Putin

Poseta ruskog predsednika Pjongjangu je prva posle 2000. godine na poziv lidera te zemlje Kim Džong Una.

Ruski lider je zahvalio Severnoj Koreji na "nepokolebljivoj podršci" Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, međunarodnoj solidarnosti i "spremnosti da branimo naše zajedničke prioritete i stavove" u UN.

Putin je takođe opisao Pjongjang kao "posvećenog i istomišljenika, spremnog da se suprotstavi ambiciji Kolektivnog zapada da spreči pojavu multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na pravdi, međusobnom poštovanju suvereniteta i uvažavanju interesa jedni drugih".

- Poredak zasnovan na pravilima koji SAD pokušavaju da nametnu svetu nije ništa drugo do globalna neokolonijalna diktatura koja se oslanja na dvostruke standarde - primetio je Putin.

- Dok su Kim Džong Un i rukovodstvo Severne Koreje u više navrata nudili rešavanje razlika mirnim putem, SAD su odbile da sprovedu prethodne sporazume i "stalno postavljaju nove, sve oštrije i očigledno neprihvatljive zahteve - napisao je Putin.

Ruski predsednik je pohvalio Severnokorejce što su "efikasno branili svoje interese" čak i nakon godina "ekonomskog pritiska, provokacija, ucena i vojnih pretnji" od strane SAD.

Foto: EPA

 

Putin je dodao da je Rusija "bila i biće otvorena za ravnopravan dijalog o svim najtežim pitanjima", o čemu je, kako je napisao, nedavno govorio tokom sastanka sa ruskim diplomatama u Moskvi.

Uzaludni napori za izolacijom Rusije

Ruski lider je istakao da je Rusija spremna na blisku saradnju kako bi se međunarodni odnosi učinili demokratskim i stabilnijim.

- Rusija i Severna Koreja nameravaju da "razviju alternativne mehanizme trgovine i međusobnog plaćanja koje ne kontroliše Zapad, da se zajednički suprotstave nelegitimnim jednostranim ograničenjima i oblikuju arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji - zaključio je Putin.

Dodao je da SAD pokušavaju da iscrpe rusku ekonomiju novim sankcijama, ali su svi pokušaji da obuzdaju i izoluju Rusiju propali.

- Naši protivnici nastavljaju da snabdevaju neonacistički režim u Kijevu novcem, oružjem i obaveštajnim podacima, dozvoljavajući i zapravo podstičući upotrebu modernog zapadnog oružja i opreme za napad na rusku teritoriju. I to najčešće – u očigledno miroljubive svrhe. Prete da će poslati svoje vojne kontingente u Ukrajinu - naveo je Putin.

Rusija nastavlja, kako je poručio, "samouvereno da povećava svoj ekonomski potencijal, razvija industriju, tehnologiju, infrastrukturu, nauku, obrazovanje i kulturu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17