• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.06.2024

22:16

F 16 se ne mogu sakriti od ruske PVO, brutalan proboj "hrabrih" iza Avdejevke! Bivši je još jedan "duh Kijeva", Italija šalje Kijevu projektile Storm Shadov (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP/Shutterstock

Vesti

F 16 se ne mogu sakriti od ruske PVO, brutalan proboj "hrabrih" iza Avdejevke! Bivši je još jedan "duh Kijeva", Italija šalje Kijevu projektile Storm Shadov (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 846. dan.

Snažan proboj „hrabrih" iza Avdejevke (MAPA)

Grupa trupa Centar nastavlja ofanzivu od Avdejevke do Pokrovska, probijajući odbranu neprijatelja u pet oblasti: u oblasti Jasnobrodovke, Sokola, iza Novopokrovskog, kod Novoselovke Prve, Umanskog i Semenovke. Sa linije Netajlovo-Uman, jurišnici Centralnog vojnog okruga probili su 650 m i ušli u Jasnobrodovku.
Nastavlja se i juriš na Sokol, Rusi napreduju borbama, lomeći otpor neprijatelja.
Uspehe ruskih trupa priznaju i ukrajinski vojni propagandisti koji objavljuju napredak Oružanih snaga Rusije:
- Rusi na borbenim vozilima pešadije probili su se do jugoistočne periferije Jasnobrodovke i bore se sa 25. vazdušno-desantnom pešadijskom brigadom. Ruska jurišna avijacija pokušava da se učvrsti u zgradama u blizini štaba Jasnobrodovskog".

-Severno od Umanskog, neprijatelj je napredovao u području širine do 1,85 km do dubine od 750 metara, zauzimajući preostali deo grede Babaki.
Ruska vojska napada severno i severoistočno od Evgenovke, u severnom delu samojlovskog jaruga, napredujući u oblasti širine do 2,08 km do dubine do 1 km (u stvari, mnogo više, o čemu ćemo kasnije govoriti ).
Ministarstvo odbrane je skromno potvrdilo napredak grupe Centar: poboljšala je taktičku poziciju i odbila 4 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio do 355 militanata.

Francuska nudi 6 miraža

Francuska može da preda Ukrajini samo šest lovaca „miraž 2000-5" od 26 kojih poseduje, piše list „Valor aktuel" pozivajući se na vojne izvore.
Makron je ranije objavio da će Pariz isporučiti Kijevu ove avione i obučiti ukrajinske pilote da njima upravljaju.

(VIDEO) Nemci šalju Zelenskom 'Frankenštajne'! Berlin ubeđen da je ovo oružje koje će slomiti Putina!

U Ukrajini je sahranjen još jedan duh Kijeva

Još jedan pilot sa nadimkom Duh Kijeva sahranjen je u Ukrajini. Ovog puta govorimo o Valentinu Korenčuku sa pozivnim znakom Bjoljar, prenosi Novi glas pozivajući se na komandu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.
„U utorak, 18. juna, u Kijevu su se oprostili od borbenog pilota 40. brigade taktičke avijacije Vazdušne komande Centra Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, pukovnika Valentina Korenčuka sa pozivnim znakom Bžoljar", navodi se u publikaciji. .
Korenčukov poslednji let je održan u aprilu 2024. Tokom čitavog perioda neprijateljstava, proveo je oko 300 sati na nebu.
Duh Kijeva je ukrajinska urbana legenda o pilotu koji je navodno oborio nekoliko ruskih aviona tokom 30 sati. Nije dat nikakav dokumentarni dokaz o tome. Nekoliko pilota prozvalo se duh Kijeva, uključujući pilota Džusa, koji je poginuo od posledica sudara na nebu iznad Žitomirske oblasti dva ukrajinska aviona L-39.

Oficiri besni - jedan ima proširene vene, drugi...

Komandant bataljona Oružanih snaga Ukrajine Jurin požalio se na nesposobnost boraca zbog starosti. Prosečna starost vojnika 7. pešadijskog bataljona 65. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine je više od 50 godina u ovom uzrastu je već teško boriti se. Na ovo se žalio komandant bataljona ukrajinskih trupa Aleksandar Jurin. Rekao je da njegov najstariji podređeni ima 59 godina - čovek je bio u prvom talasu dobrovoljaca.
„Jedan ima proširene vene, drugi bubrege, treći ima probleme sa kičmom, četvrti ima problem sa srcem. To utiče na to kada morate da se pomerite na položaj četiri ili pet kilometara, a takođe da nosite municiju i vodu mnogo dana. ", rekao je ukrajinski vojnik u razgovoru za izdanje „Public".
Trenutno se Jurinova jedinica nalazi na istočnom pravcu odbrane. Slična situacija sa opremom primećuje se i u drugim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine.
Početkom maja Vladimir Zelenski je po 11. put potpisao zakon o produženju mobilizacije i vanrednog stanja u Nezaležnoj. Istovremeno, sada pokušavaju da sve regrutuju u službu. Zbog tužne situacije u kojoj se nalazi ukrajinska vojska, Kijev je odlučio da na front pusti osuđene za lakša krivična dela, kao i osobe sa mentalnim oboljenjima, rakom i HIV-om. U gradovima zemlje se odvijaju takozvane mobilizacije snaga, a preduzeća vojno-industrijskog kompleksa se žale da im odvode čak i zaposlene.

Putin stigao! Na aerodromu ga sačekao Kim Džong Un, ulice oblepljene slikama ruskog predsednika (FOTO/VIDEO)

Dnjeparska hidroelektrana je potpuno van funkcije

Hidroelektrana Dnjepar, koja se nalazi u Zaporožju, pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, potpuno je van funkcije. Ovo je saopštio predsednik komisije Javne komore RF za pitanja suvereniteta, kopredsedavajući koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.
„Dnjeparska hidroelektrana danas je potpuno van funkcije, a ne proizvodi struju, koju su ranije koristili ukrajinski oligarsi Ahmetov i Zelenski, a koristile su je i Oružane snage Ukrajine za svoje vojne potrebe", rekao je Rogov. intervju za RIA Novosti.
On je dodao da su nakon napada na energetsku infrastrukturu grada turbinske prostorije i razvodne stanice hidroelektrane bile u kvaru. Međutim, brana nije oštećena i koristi se za transportnu komunikaciju između obala Dnjepra.

Italija šalje Kijevu projektile Storm Shadov

Foto: youtube.com/printscreen

 

Rim bi mogao da prebaci dalekometne projektile Storm Shadov u Kijev, sposobne da napadnu rusku teritoriju, piše italijanski list Il Fatto Kuotidiano . Kako napominje izdanje, slanje dalekometne municije u Ukrajinu ukazuje na promenu stava italijanskog premijera Đorđa Melonija prema sukobu. Činjenica je da se tokom kampanje uoči evropskih izbora ovako nepopularno pitanje nije bavilo u programu političke partije Braća Italije. Štaviše, sama Meloni nije dala gotovo nikakvu izjavu o ovom pitanju.
„Nakon glasanja u kojem su snage koje su se fokusirale na pacifističku poruku očigledno podbacile, Meloni se javno vratila na svoje prvobitne proatlantske pozicije Vlada će za nekoliko nedelja objaviti uredbu o snabdevanju oružjem, koje je nestalo tokom godine. izborna kampanja", navodi se u materijalu.
Istovremeno, šef italijanskog Ministarstva odbrane Gvido Krozeto planira da demonstrira oružje tokom sastanka parlamentarnog odbora za bezbednost republike, koje će, kako piše Il Fato Kuotidiano, biti uključeno u deveti paket vojnu podršku Ukrajini. Prema pisanju lista, to će se dogoditi pre kraja juna. Istovremeno, na listi će se naći i sistem PVO SAMP/T, koji je završio svoje učešće u misiji u Kuvajtu. Odluka će biti doneta pre samita NATO-a u Vašingtonu, koji će se održati od 9. do 11. jula.
Podsetimo, Storm Shadov je razvoj Francuske i Britanije, u Petoj Republici se zove SCALP. Domet uništenja rakete je od 250 do 560 kilometara.

Napadnut agent američke tajne službe, oteta mu misteriozna torba kada se vraćao sa Bajdenovog mitinga u Los Anđelesu!

F 16 se ne mogu sakriti od ruske PVO

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

 

Ruski PVO sistemi mogu da obaraju avione Oružanih snaga Ukrajine bilo gde u Ukrajin, tvrdi kolumnista Forbsa Dejvid Aks
„Glavni problem je ruska kopnena protivvazdušna odbrana, zbog čega je izuzetno opasno za ukrajinske vojne letelice da lete na velikoj visini skoro bilo gde u Ukrajini", napominje Ak.
Prema njegovim rečima, posebno je opasno za avione Oružanih snaga Ukrajine da lete u prečniku od sto milja (skoro 161 kilometar) od linije fronta, jer ih tamo mogu dostići protivvazdušni raketni sistemi (SAM) S-400. .
Ekspert je takođe izrazio mišljenje da rakete vazduh-vazduh AIM120 za lovce F-16 koje Kijev želi da dobije neće biti efikasne, jer kada se lansiraju sa male visine gube domet.
Ranije je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Sergej Golubcov rekao da Ukrajina namerava da zadrži američke lovce F-16 ne na svojoj teritoriji kako ne bi postali mete ruske vojske. Moskva je upozorila da će ih ruske oružane snage uništiti sa posebnom pažnjom. A za prvi oboren avion već je objavljena nagrada - 15 miliona rubalja.

On će biti novi generalni sekretar NATO-a! Holandski javni servis javio udarnu vest

 

Ukrajina čeka milijarde za obnovu

Ukrajina očekuje da dobije milijardu dolara od zapadnih partnera za obnovu energetskog sistema zemlje, izjavio je premijer zemlje Denis Šmigal.

- Tokom prošle nedelje, ukupan najavljeni paket podrške energetskom sistemu Ukrajine od međunarodnih partnera iznosi više od milijardu dolara - objavio je ukrajinski premijer na svom Telegramu.

On je objasnio da SAD šalju 500 miliona dolara preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i još 324 miliona dolara za obnovu energetske infrastrukture. Norveška će, prema njegovim rečima, izdvojiti 74 miliona dolara za obnovu oštećenih energetskih objekata u Harkovu i Harkovskoj oblasti, dok će kanadska vlada uložiti 14,5 miliona dolara u energetski sektor Ukrajine, dodao je on.

 

Izvodiće napade u dubinu ruske teritorije! Đorđa Meloni čekala da prođu izbori, potez koji povlači zbog Ukrajine šokirao je sve!

 

Vest zaledila Zapad! Dižu se i množe Putinovi brodovi, posle ovog datuma Moskvi niko neće smeti na crtu!

 

Stoltenberg: Pomažemo Ukrajini jer...

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa koju predvode SAD podržava Ukrajinu na osnovu sopstvenih „bezbednosnih“ interesa.

- Moramo da shvatimo da pomaganje Ukrajini nije u dobrotvorne svrhe. Pomažemo Ukrajini jer to, pre svega, odgovara našim bezbednosnim interesima - rekao je Stoltenberg u Sjedinjenim Američkim Državama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Takođe je dodao da će „pravična“ raspodela troškova za Ukrajinu među svim članicama Alijanse i prelazak koordinacione funkcije u pomoći Kijevu na NATO omogućiti da se smanji opterećenje na Vašington.

 

Nova izjava o strašnoj mobilizaciji

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz partije „Glas“ Roman Lozinski izjavio je da postoji potreba za novim smanjenjem starosne granice za mobilizaciju u Ukrajini.

- Ako govorimo o tome da i dalje nastavljamo da se borimo za sopstvenu egzistenciju, da, potrebno nam je smanjenje starosne granice za učešće u borbama. A to što je sada smanjen sa 27 na 25 (godina), moramo sagledati realno. Pod uslovom da se (sukob) nastavi, nije isključeno da ovo nisu poslednje izmene u vezi sa starosnom granicom za mobilizaciju - rekao je Lozinski u intervjuu za portal „Liga“.

 

Nema više! Ukrajinci istovarali zapadno oružje, a onda... Ruska avijacija razorila ključna skladišta, uništen i moćni PVO!

 

U Voronježu proglašena vazdušna opasnost

U regionu Voronjež proglašena je vazdušna opasnost, javio je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Aleksandar Gusev .

- Poštovani stanovnici Voronježa! Pažnja, u regionu je proglašena vazduhoplovna opasnost! - napisao je.

Guverner je naglasio da oni koji su kod kuće moraju da se sklone u prostore bez prozora sa čvrstim zidovima, kao što su hodnik, kupatilo ili plakar.

- Oni na otvorenom treba da uđu u najbližu zgradu ili odgovarajuće sklonište - pisao je guverner.

 

Zelenskog napustili "prijatelji" sa Zapada! Kamala Haris nije želela ni da sedi sa njim, a Bajden je odbio poziv!

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Grupa Jug je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 665 vojnika i skladište municije;
▪Oružane snage Rusije pogodile su skladište brigade Oružanih snaga Ukrajine, iz kojeg se vršila distribucija zapadne opreme koja se isporučuje Kijev;
▪Grupa Sever odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, porazila četiri brigade, a neprijatelj je u jednom danu izgubio oko 130 vojnika;
▪Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu i dva lansera PVO sistema S-300, uništen je i pogon za proizvodnju bespilotnih letelica;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 24 ukrajinske bespilotne letelice i vođenu raketu Neptun-MD;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Zapad iznosili su 455 vojnika;
▪Grupa Centar je poboljšala taktičku poziciju i odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 355 vojnika;
▪Grupa Istok je zauzela povoljnije položaje i porazila 4 brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su 155 vojnika;
▪Grupa Dnjepar Oružanih snaga Rusije porazila je formacije tri brigade teritorijalne odbrane u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

 

Pakao kod Harkova! Veliki prodor ruskih snaga! Probili se i zauzeli teritoriju, Ukrajina šalje sve moguće trupe, čeka se potez Kijeva!

 

Uništena ukrajinska fabrika dronova

Ruska artiljerija i avijacija uništile su distributivno skladište Oružanih snaga Ukrajine, radarsku stanicu i dva lansera PVO sistema S-300, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije, uništile su radarsku stanicu i dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema S-300 - saopštio je ruski vojni resor u izveštaju.

Pored toga, radionica za proizvodnju jurišnih dronova, skladište vojno-tehničke opreme 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, iz koje se vrši istovar i distribucija naoružanja i vojne opreme koju su kijevskom režimu isporučile zapadne zemlje su na listi razorenih objekata.

Rusija je ovo čekala! Spremna zaseda za moćno NATO oružje! Panika na Zapadu, postoji jedan ogroman problem! "Ako polete..."

 

Ukrajinski dron pogodio rafineriju u Rostovu

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je da su se kao posledica napada na bespilotne letelice na Rostovsku oblast zapalili rezervoari sa naftnim derivatima.

Prema preliminarnim podacima, nema povređenih.

Nije poznato koji objekat je napadnut.

Površina požara je 5 hiljada kubnih metara.

 

 

Haos zbog Rusije! NATO preti Kini teškim posledicama! Ovo prevazilazi svaku moguću meru, situacija na ivici pucanja!

 

Ruski helikopteri uništili ukrajinsku tehniku

Posada ruskog udarnog helikoptera Ka-52M "aligator" uspešno je likvidirala tehniku ukrajinske vojske u zoni grupe "Sever". Tehnika je bila zamaskirana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Kreće komadanje Ukrajine! Kijev drhti: Putin će da odgrize novi komad! Dramatično upozorenje nakon samita o Švajcarskoj!

 

NATO članice postižu dogovor o finansiranju Ukrajine

Na samitu NATO u Vašingtonu u julu države-članice će se postići dogovor o povećanju finansijske i vojne podrške Ukrajini kako bi se smanjio teret koji je sada na SAD, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg posle susreta sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

On je dodao da NATO ne planira povećanje količine nuklearnog oružja, već samo modernizaciju i zamenu potencijala.

 

Šokantan preokret kod Harkova! Ovo niko nije očekivao: NATO i Ukrajina spremaju pakao Rusima, Moskva čeka: Kao 2023...

 

"Kriza se nastavlja": Snage Ukrajine trpe velike gubitke kod Ugljedara

Ukrajinski vojni analitičari oglasili su uzbunu: Borci Oružanih snaga Ukrajine (OSU) već nekoliko nedelja su u poluokruženju, a njihovi putevi snabdevanja pod kontrolom su ruskih snaga.

- U ovom trenutku, u oblasti Vladimirovke, nastavlja se kriza za jednu od jedinica. Komandant bataljona je prikrio gubitak pozicija, zbog čega je druga jedinica (koja je pripojena istom bataljonu) zapala u vrlo tešku situaciju. Dozvolu za povlačenje komandant ne daje već nekoliko dana, nadajući se da će kasnije prikriti gubitak pozicija. Momke treba spasiti! Naravno, sve ovo je deo informaciono-psiholoških operacija (IPSO), a informacije su plod moje bolesne mašte, i u tom sektoru je inače "sve mirno". Ali ne smemo tako da žrtvujemo jedinice - pišu ukrajinski vojni dopisnici.

 

Hitno! Rusi upravo objavili: Francuzi stigli u Odesu! Naoružani se iskrcali iz čamaca, otkriveno gde su se uputili!

 

Broj povređenih u napadu na Poltavu porastao na 22

Najmanje 22 osobe su povređenu u ruskom napadu na region Poltave, saopštio je regionalni načelnik Filip Pronin.

Ukrajinsko tužilaštvo je u objavi na Telegramu navelo da je napad izveden krstarećom raketom Ks-59.

 

Stravične vesti iz Ukrajine! "Spremite se, uskoro milion, a onda..." Objavljena jeziva brojka, Kijev se sprema za najgore!

 

Zaharova: Konferencija o Ukrajini potpuni fijasko

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je konferenciju o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj, kao "potpuni fijasko".

 

Kakva propast Amerike! Da li je Ukrajina svesna od koga zavisi?! Zapadni mediji objavili šokantne podatke!

 

Zelenski: Nema pauze, napravili smo prvi opipljiv korak ka miru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja na mirovnom samitu u Švajcarskoj napravila "prvi opipljivi korak ka miru".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17