• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

18.06.2024

20:45

(VIDEO) Nemci šalju Zelenskom 'Frankenštajne'! Berlin ubeđen da je ovo oružje koje će slomiti Putina!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Nemci šalju Zelenskom 'Frankenštajne'! Berlin ubeđen da je ovo oružje koje će slomiti Putina!

Podeli vest

Nemački proizvođač oružja Rajnmetal bi uskoro mogao da isporuči Ukrajini nove mobilne sisteme protivvazdušne odbrane koji mogu da obaraju ruske bespilotne letelice i rakete, izjavio je šef kompanije Land Sistems Bjorn Bernhard.

U intervjuu nemačkom tabloidu Bild objavljenom u nedelju, Bernhard je signalizirao da je izrada sistema, koje su nemački mediji nazvali 'Frankenštajn tenkovi', već u toku.

Prema izveštaju, tenkovi bi bili teško oklopljena verzija Rajnmetalovog naprednog protivvazdušnog sistema Skajrendžer nakalemljenog na trupove tenkova Leopard 1 iz doba Hladnog rata.

Oni će navodno biti sposobni da se nose sa ciljevima kratkog dometa kao što su bespilotne letelice i artiljerijska vatra.

- Još ima mnogo borbenih tenkova Leopard 1 na čiju šasiju bismo mogli da stavimo kupolu Skajrendžer sa mitraljezom kalibra 35 mm - rekao je Bernhard u intervjuu koji je održan u tajnoj fabrici za remont tenkova Rajnmetal u zapadnoj Ukrajini, koji je navodno pokrenuta početkom juna.

Kompanija će predstaviti slično vozilo, iako postavljeno na šasiju Leopard 2, na tekućem sajmu odbrambene industrije Eurosatori 2024 u Parizu, navodi se u saopštenju za javnost .

- Visoko mobilni, modularni i skalabilni zemaljski sistemi protivvazdušne odbrane postaju sve važniji kako se snage NATO-a ponovo fokusiraju na nacionalnu odbranu i odbranu alijanse - saopštio je Rajnmetal.

Nejasno je kada bi Ukrajina mogla dobiti nove hibridne tenkove.

Prema britanskom The Telegraphu, kijevska vojska je već primila oko stotinu tradicionalno konfigurisanih tenkova Leopard 1 iz Nemačke. Međutim, ukrajinske vlasti su poslednjih nedelja vršile pritisak na zemlje NATO-a da isporuče kritičnije oružje i žalile su se da nedostatak zapadnih sistema protivvazdušne odbrane ostavlja njene trupe i infrastrukturu izložene ruskim napadima.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je ranije ovog meseca da će Berlin u narednih nekoliko nedelja prebaciti svoj treći sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot i drugo dodatno oružje u Kijev. Obraćajući se na konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu, Šolc je rekao da je Nemačka već isporučila ili namenila oružje u vrednosti od 28 milijardi evra (30 milijardi dolara) Ukrajini i da će nastaviti da podržava ratne napore Kijeva.

Rusija je više puta kritikovala zapadnu vojnu pomoć Kijevu, upozoravajući da će samo odugovlačiti sukob bez promene njegovog ishoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija