• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.06.2024

23:02

Rusima stigla nova serija Su-34! Putin odlučio da okonča rat, lanset uništio američki radar kod Harkova, Pariz obavešten šta čeka legiju u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Rusima stigla nova serija Su-34! Putin odlučio da okonča rat, lanset uništio američki radar kod Harkova, Pariz obavešten šta čeka legiju u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 845. dan.

TOS-1 spalio položaje Ukrajinaca

Raketni lanser TOS-1A „Soncepjok" tulskih desantnih snaga spalio je položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Soledara u Donbasu, kao i skloništa, osmatračnice, uporišta i skladišta municije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Posade tenkova T-90A grupe snaga „Zapad" uništile su centar za upravljanje dronovima, zemunice, oklopnu tehniku i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, podržavajući time dejstva ruskih jurišnih grupa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Tenkisti grupe „Centar" su sa zatvorenog vatrenog položaja uništili uporište Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

(VIDEO) Šok snimak! Šta su ovo Ukrajinci oteli Rusima?! Ne mogu da veruju svojim očima, scena sa fronta zapalila mreže!

Putin preuzeo inicijativu za okončanje rata

Foto: Tanjug/AP

 

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je realan način okončanja sukoba u Ukrajini, koji će takođe pomoći da se obezbedi stabilna situacija u budućnosti. O tome je novinarima rekao pomoćnik šefa države Jurij Ušakov.
„Naš predsednik je ponudio pravu priliku ne samo da okončamo rat, već i da obezbedimo održivo rešenje krize i dogovorimo uslove za neobnavljanje sukoba i normalan miran život jedni sa drugima", rekao je on.
Prema njegovim rečima, miroljubive inicijative ruskog lidera su značajnije od svega što su u Burgenštoku uspeli da snime učesnici švajcarske konferencije, koji su bili prinuđeni da uzmu u obzir ruske predloge iznete dan ranije. Ušakov je dodao da su se razumni glasovi već čuli na marginama samita.
Istovremeno, konferencija u Švajcarskoj postala je direktan dokaz da nijedan mirovni proces u Ukrajini neće uspeti bez učešća Rusije u njemu, smatra pomoćnik predsednika.
„Ako govorimo o rezultatima, jasnije je uviđanje čak i među zapadnjacima da je nemoguće rešiti ukrajinski problem bez Rusije, odnosno  nejasno je o čemu su tamo Šbez Ruske FederacijeĆ razgovarali", zaključio je Ušakov.
Vladimir Putin je ranije izneo uslove pod kojima bi Rusija bila spremna da odmah počne pregovore sa Ukrajinom. Predsednik je napomenuo da Kijev mora da ukloni svoje trupe sa teritorija LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i da odbije da se pridruži bilo kakvim vojnim savezima. Ako se poštuju sve tačke, Ruska Federacija će pristati na prekid vatre.

Strah i trepet na frontu! Snage "Dnjepra" stvorile jedinstveno oružje - "perun" (VIDEO)

Francuska je svesna šta će biti sa legionarima u Ukrajini

Francuski lider Emanuel Makron verovatno čuje upozorenja ruske strane o izgledima za slanje trupa u Ukrajinu. Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin izrazio je poverenje u to.
„On čuje da je postojala diskusija o ovom pitanju u zapadnim zemljama, ona se nastavlja, uključujući i Francusku", citira ga TASS .
Nariškin je primetio da je očigledno više onih koji su protiv slanja trupa nego onih koji su za.
Mogućnost slanja zapadnog vojnog osoblja u zonu rusko-ukrajinskog sukoba prvi je priznao francuski predsednik Emanuel Makron. Kasnije je tu ideju podržala i Varšava . Ako se Kijevski saveznici usude na takav ludi korak, svet će se naći „na ivici vulkana", upozorio je Nikola Sarkozi .

Ruske trupe dobile još jednu seriju bombardera Su-34

Rusko Ministarstvo odbrane dobilo je još jednu seriju bombardera Su-34. Avion je prošao fabrička ispitivanja i poslat je u vojsku. Ovo je saopštila pres služba Rosteca.
„Avioni su proizvedeni u Novosibirskom avio-zagonu po imenu V.P. Čkalova iz Ujedinjene avio-kompanije .
Rosteh je podsetio da Su-34 može da uništava kopnene, površinske i vazdušne ciljeve, infrastrukturne objekte koji su pokriveni PVO i koji se nalaze na značajnoj udaljenosti od matičnog aerodroma. Avioni su sposobni da koriste širok spektar nenavođenih i vođenih avionskih oružja. Vozila mogu danonoćno izvršavaju zadatke protiv neprijateljske vatre i elektronske protivmere, u teškim vremenskim uslovima.
A ranije je Life.ru izvestio da će ruske oružane snage isporučiti veliku seriju pancira „Obereg" sa povećanom zaštitnom površinom. Novi tip pancira je sposoban da zaustavi oklopni metak sa toplotno ojačanim jezgrom, koji se koristi u patronama automatskog oružja od 7,62 k 39 milimetara i 5,45 k 39 milimetara.

Uzbuna u Vašingtonu! Nosač aviona Dvajt Ajzenhauer je "zarobljen"!

Pobeći će kao Forest Gamp

Više od 2,7 hiljada osuđenih muškaraca već je primljeno u Oružane snage Ukrajine, prema procenama Vašington posta.
Od bivših zatvorenika sastavljaju se jurišne brigade kojima komanduju obični vojnici. Prema rečima ministra pravde Ukrajine Denisa Maljuske, četiri hiljade osuđenika će biti regrutovano u prvi talas.
Vojnik uključen u proces regrutovanja zatvorenika u vojsku rekao je za novine da niko u Ukrajini ne veruje u uspeh ove inicijative. Zemlja se plaši da će takvi vojnici izazvati komešanje na frontu ili čak pustinju i „pobeći kao Forest Gamp".

Lanset uništio američki radar kod Harkova

Vojnici grupe snaga Sever otkrili su i uništili kamufliranu kontrabaterijsku radarsku stanicu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Harkova. Antenu za artiljerijsko izviđanje američke proizvodnje pogodila je bespilotna letelica Lancet, javile su RIA Novosti , pozivajući se na snimak Ministarstva odbrane.
Operator izviđačke bespilotne letelice otkrio je radar tipa AN/TPK-50. Ukrajinski militanti su stanicu postavili u šumovitom području i pokušali da je sakriju od znatiželjnih očiju koristeći maskirni ogrtač. Međutim, maskiranje nije bilo dovoljno. Kamikaza dron je odmah lansiran u pravcu radara i precizno pogodio cilj. Na mestu dolaska Lanceta stvorio se gust dim, što ukazuje da je predmet pogođen.

Gde su se ovo uputili ruski ratni brodovi?! Mornarica se udaljava od Kube! (VIDEO)

 

Ranjavanje u Donjecku

U Donjecku su usled ukrajinskog granatiranja ranjena četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije, saopštio je ruski resor.

 

Hitno! Putin nastavio čistku u ruskom vojnom vrhu! Da li je Belousov znao da se ovo sprema?!

 

Novi paket sankcija protiv RF

Sjedinjene Države su proširile sankcije protiv Rusije, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.

Na listi se našla i lider Gagauzije Evgenija Gucul, Ruski naučni centar robotehnike i kibernetike, sedam brodova za prevoz tečnog gasa, "Uralvagonzavod" i drugi.
 

 

(VIDEO) Drama u Rusiji! Dronovi padaju po fabrikama, dejstvuje PVO! Oglasila se Ukrajina i otkrila šta je meta!

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva obrane Rusije

Grupa „Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska izgubila je do 535 vojnika i dva skladišta municije;

Grupa „Sever“ porazila je pet brigada ukrajinske vojske, Ukrajina je izgubila do 300 vojnika;
Ukrajinska vojska izgubila je do 405 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“;

Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, ukrajinska vojska je u njenoj zoni odgovornosti izgubila do 150 vojnika i dva skladišta municije;

Jedinica grupe „Centar“ poboljšala je taktički položaj i odbila četiri kontra-napada, ukrajinska vojska izgubila je do 335 vojnika. Uništeno je borbeno vozilo „bredli“ i „makspro“ američke proizvodnje;

Ruska vojska porazila je živu siu i tehniku ukrajinske vojske u 110 rejona.

 

Šokantna objava Ukrajine o Krimskom mostu! Nešto je ovde veoma čudno, Rusi moraju da budu na oprezu!

 

EU produžila sankcije

Evropska unija ponovo je produžila sankcije u vezi sa ponovnim ujedinjenjem Krima sa Rusijom, uvedenim u junu 2014. godine, navodi se u saopštenju Saveta EU.
Sankcije su produžene do 23. juna 2025. godine.
 

 

Presešće im Srebrenica! Rusi pokrenuli brutalnu osvetu! Zapad krenuo đonom na Srbiju, nisu svesni šta ih sada čeka!

 

Haos na Dnjepru

Deo Nove Kahovke i šest sela Hersonske oblasti ostalo je bez struje zbog granatiranja ukrajinske vojske, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

 

Kraj! Moskva poslala zastrašujuću poruku Zelenskom! Posle ovog više nema nazad: Njegov režim...

 

Belousov izvršio inspekciju

Ministar odbrane Rusije Andrej Belousov izvršio je inspekciju kontrolnog centra kopnenih snaga i upoznao se sa situacijom u zoni specijalne vojne operacije i dejstvima neprijatelja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Glavnokomandujući kopnenih snaga, general Oleg Saljukov, izvestio je ministra „o zadacima koji se izvršavaju, uključujući obuku oficira, kao i saradnju sa preduzećima vojno-industrijskog kompleksa radi što brže isporuke potrebnog obima savremenog naoružanja i vojne tehnike za trupe“, navodi se u saopštenju.

 

(VIDEO) Šok za Ruse kod Harkova! Ukrajinci im napravili zasedu u Volčansku! Pokušali da zauzmu fabriku, pa teško poraženi!

 

Grupa "Dnjepar" razvila novi dron

Grupa snaga „Dnjepar“ razvila je jedinstvenu jurišno-transportnu bespilotnu letelicu „Perun“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Brzo dopremanje teških tereta, obavljanje funkcije izviđača, sprovođenje operacija potrage i spasavanja, uključujući evakuaciju žrtava i ranjenih, a takođe dostavljanje desantnih grupa iza neprijateljskih linija – danas se sve to može ostvariti jednim uređajem – najnovijim proizvodom stručnjaka grupe ‘Dnjepar’ – udarno-transportnom bespilotnom letelicom ‘Perun’“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da „Perun“ ima ruski softver. Može da nosi teret mase do 200 kilograma.

„Ako je ranije bilo potrebno najmanje 13 letova za transport velike količine proizvoda, ‘Perun’ to sada uradi za jedan let“, objašnjava se u saopštenju.

 


 

 

 

Dolaze dve katastrofe! Putin donosi najvažniju odluku u životu! Cela država strepi, uskoro će morati da prelomi!

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

 

Ruske trupe su u protekla 24 sata gađale neprijateljske ciljeve na teritoriji Ukrajine. Udari su pogodili Poltavu, Čerkasi, Sumi, Černigov i teritorije DNR i Zaporoške oblasti.

Na Slobožanskom pravcu vode se borbe u oblasti Volčanske fabrike agregata , gde neprijatelj pokušava da izbaci ruske trupe sa položaja. A u oblasti Glubokoja komanda Oružanih snaga Ukrajine dovodi u borbu nove rezerve.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije sprovode ofanzivu na Krasnogorovku , pokušavajući da istisnu Oružane snage Ukrajine sa položaja u zoni parka po imenu Ševčenko. Ruska jurišna avijacija napredovala je do istočne periferije Maksimiljanovke i započela borbe na jugu i jugozapadu naselja.

U pravcu Ugljedara, ukrajinske formacije su konačno isterane iz ruševina Paraskovjevke , zadržavajući prisustvo samo u šumskim plantažama zapadno od sela. Ipak, preuranjeno je govoriti o zauzimanju zapadnog dela naselja.

U pravcu Avdejevskog, ruske trupe su značajno proširile zonu kontrole na zapadu i severu Novoaleksandrovsko-Arhangelskog luka. Takođe, jurišnici Oružanih snaga Rusije su se uporište na istoku Sokola, za koje su borbe nastavljene proteklih dana.

Na zaporoškom pravcu konačno je uzeto pod kontrolu naselje Zagornoje, odakle je Ukrajina isterala Ruse prošle godine. Ruske jedinice su napredovale kroz jugu i istoku, nakon čega su obezbedile uporište u samom selu.

 

Upravo objavljeno! NATO nuklearne snage u stanju borbene gotovosti?! Stolteberg digao celu planetu na noge: Imamo dva protivnika...

 

Zelenski: Kina treba direktno da nam saopšti svoje predloge za mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Kina treba direktno Ukrajini da saopšti svoje predloge o okončanju rata sa Rusijom, umesto da to čini preko medija.

Kina je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj.

 

Strašna izdaja! Rusija ovo više neće da trpi! Šokantna odluka članice ODKB, sada je jasno na čijoj su strani!

 

Dron-bombarder uspešno testiran u zoni specijalne operacije

Dron-bombarder „Golub“ uspešno je prošao eksperimentalno-borbeno testiranje u zoni specijalne operacije, izjavio je predstavnik kompanije za razvoj bespilotnih letelica „Stratim“.

- Uspešno smo ga testirali u zoni SVO. 'Golub' je odjednom prosto stao nad neprijateljskim sistemom za radio-elektronsko ratovanje, koji je bio nemoćan protiv njega - objasnio je on.

Kako je rekao, jedna od karakteristika drona je da ostaje fokusiran kada se operater letelice usredsređuje na bombardovanje.

 

Rusi će ovo brutalno kazniti! Šok vesti iz Amerike: Kada smo saopštili Zelenskom, zasijao je kao božićna jelka!

 

Švajcarska: Sledeći samit o Ukrajini moguć pre izbora u SAD

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis izjavio je da je moguće održavanje još jednog mirovnog samita o Ukrajini pre predsedničkih izbora u SAD, koji su zakazani za novembar.

Nakon dvodnevnog samita u centralnoj Švajcarskoj, ostalo je nejasno gde bi mogla da se održi sledeća mirovna konferencija o Ukrajini.

 

Došao je kraj! Sivkov javlja: Rusija odlučila da obori NATO letelice! Prvi korak već načinjen, svet čeka reakciju SAD!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija