18.06.2024.

13:40

Foto: Shutterstock/Reuters/Guardian video printscreen

Planeta

Pakao kod Harkova! Veliki prodor ruskih snaga! Probili se i zauzeli teritoriju, Ukrajina šalje sve moguće trupe, čeka se potez Kijeva!

- Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u celini napravilo zaista ozbiljan prodor. Uspeli smo da oslobodimo prilično veliku teritoriju. Neprijatelj je preusmerio veći deo svojih jedinica na harkovsko područje, povukavši čak i snage iz Kijevske oblasti i prebacivši ih na ovaj sektor. U suštini, sada čekamo sledeći potez našeg neprijatelja, koji pokušava da koncentriše određene snage i napravi, recimo, odlučujući korak za sebe - rekao je Alaudinov.

Rusija se suočila sa ukrajinskim protivnapadima u Volčansku i u oblasti Lipci, gde neprijatelj pokušava da povrati izgubljene pozicije. Prema izjavama lokalnih proruskih izvora, ukrajinske snage su uložile značajne napore da konsoliduju svoje snage u ovom području, ali su naišle na jak otpor ruskih snaga.

Ukrajinska vojska je uložila napore da preusmeri dodatne snage i opremu ka ovom frontu, ali se suočava sa logističkim izazovima zbog kontinuiranih ruskih udara na ključne komunikacione linije i puteve snabdevanja.

Takođe, ruski izvori tvrde da je ukrajinska vojska pretrpela značajne gubitke u pokušaju da povrati kontrolu nad teritorijama koje su sada pod ruskom kontrolom.

Ruski analitičari smatraju da će ukrajinski pokušaji kontraofanzive biti neuspešni bez dodatne podrške zapadnih saveznika, koji su do sada bili fokusirani na političke i ekonomske sankcije, ali ne i na direktnu vojnu intervenciju.