18.06.2024.

20:00

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) Demonstracija snage u Tihom okeanu! Operacija počinje sada, desetine plovila, aviona i helikoptera je tu!

Kako se navodi u saopštenju, Primorska flotila Pacifičke flote izvodiće manevre sa zajedničkom komandom trupa i snaga na severoistoku Rusije. Učestvovaće i jedinice marinskog korpusa i borbene posade zadužene za popunu obalskih raketnih sistema Bal i Bastion.  

Ruski mornari će se obučavati u odbijanju napada bespilotnih letelica i čamaca bez posade, kao i u izvođenju vežbi borbene obuke, protivpodmorničkih operacija i izvođenja zajedničkih raketnih udara na pomorske grupe lažnog neprijatelja, saopštilo je ministarstvo.  

U vežbama koje će se održati od 18. do 28. juna učestvovaće oko 40 ratnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila i oko 20 mornaričkih aviona i helikoptera, saopštilo je ministarstvo odbrane. Vežbe će se izvoditi u Tihom okeanu, Japanskom moru i Ohotskom moru pod rukovodstvom komandanta Pacifičke flote admirala Viktora Liine.

Prošle nedelje operativna grupa od četiri broda iz Severne flote ruske mornarice uplovila je u luku u Havani, na Kubi, u ekspediciji dugog dometa koja je imala za cilj da "pokaže zastavu" i "osigura pomorsko prisustvo u operativno važnim oblastima", navodi Ministarstvo.

Na čelu grupe bila je raketna fregata Admiral Gorškov, zajedno sa nuklearnom podmornicom Kazan klase Jasen, dve od najsavremenijih ruskih pomorskih sredstava. Ruska flotila, koja uključuje i naftni tanker Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker, stigla je na Kubu prošle srede.