19.06.2024.

15:41

Foto: Shutterstock/Profimedia

Planeta

Opasno! Ukrajina šokirala svet, ni Rusi ovo nemaju! Vazdušno-kosmičke snage u pripravnosti, ako krene kao sa brodovima...

R-73 je sovjetska raketa vazduh-vazduh sa infracrvenim (IR) sistemom navođenja, prvenstveno namenjena za upotrebu u avionima kao što su MiG-29 ili Su-27, poznata pod NATO oznakom AA-11 "Archer".

Ukrajinski mornarički dronovi opremljeni ovakvim raketama već su korišćeni tokom borbenih operacija u Crnom moru, što je postalo ozbiljan izvor straha i rizika za ruske ratne avione, navodi GUR.

- Takvi razvojni projekti su efikasni – Rusi se veoma plaše njih. Kada ih vide, boje se i da lete. Jedinstvenost ovih sistema je u tome što niko drugi nema ništa slično. Ovo oružje je već instalirano i daće svoje rezultate - izjavio je komandant specijalne jedinice GUR "Grupa 13".

Magura je višenamenski mornarički dron razvijen u Ukrajini, koji je široko korišćen u napadima na rusku Crnomorsku flotu, uglavnom udaranjem u neprijateljske brodove, noseći velike količine eksploziva.

Ranije je Ukrajina uništila nekoliko ruskih brodova koristeći dronove Magura, uključujući desantni brod Cezar Kunikov, patrolni brod Sergej Kotov, brze desantne brodove Serna i Ajkula, kao i raketnu korvetu "Ivanovec", klase Tarantula .