Autor: Informer.rs

19.06.2024.

15:53

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Šta se je ovo na Mediteranu? Putin spremio novu strategiju u Africi, ruski brodovi uplovili u Libiju!

Dva broda Pacifičke flote, vođena raketna krstarica klase Slava Varjag i fregata klase Udaloj Maršal Šapošnjikov, trebalo bi da provedu tri dana u libijskoj pomorskoj bazi.

- U okviru jačanja odnosa između komande Libijske Nacionalne Armije, LNA i Rusije, grupa ruskih ratnih brodova, uključujući vođenu raketnu krstaricu Varjag i fregatu Maršal Šapošnjikov, stigla je u Tobruk nakon završetka posete Arapskoj Republici Egipat - navodi se u saopštenju LNA. 

Informer

 

Dodaje se da je poseta deo koraka za jačanje saradnje između zemalja, uključujući raspoređivanje 250 studenata i oficira u vojne akademije u Rusiji, od kojih će 100 pohađati pomorske institucije.

Generalštab pomorskih snaga LNA objasnio je da poseta ima za cilj da potvrdi saradnju i koordinaciju između libijske i ruske flote u obuci, tehničkom održavanju, logističkoj podršci, razmeni iskustava i informacija i saradnji u pomorskoj bezbednosti.

Varjag i maršal Šapošnjikov posetili su egipatsku luku Aleksandriju od 10. do 14. juna.

Na brodovima su održane svečane manifestacije povodom proslave Dana Rusije, a ruske i egipatske vojne snage izvele su zajedničke vežbe 14. juna.

Vežbe su bile usmerene na uvežbavanje zajedničkih tehnika manevrisanja, testiranje komunikacionih sistema i unapređenje tehničke saradnje.

Informer

 

U međuvremenu, zapadnoafrička država Mali nastoji da ubrzano unapredi svoje vojne kapacitete uz pomoć Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Abdulaje Diop u intervjuu za RIA Novosti.

Početkom juna Niger i Mali posetila je visoka delegacija ruskog Ministarstva odbrane, koju je predvodio zamenik ministra Junus-Bek Jevkurov.

Prema Diopovim rečima, poseta odražava želju Malija da ubrza implementaciju svog plana za jačanje vojnog i odbrambenog potencijala.

- Ovom posetom se nastavlja i dijalog o jačanju strateškog vojnog partnerstva između naše dve zemlje“, naveo je malijski ministar. Partnerstvo je usredsređeno na „jačanje borbenih sposobnosti odbrambenih i bezbednosnih snaga Malija radi postizanja veće autonomije, kao i na program nabavke vojne opreme", istakao je on.