Autor: Informer.rs

20.06.2024.

22:00

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Poljska hoće da digne u vazduh rusku granicu! Varšava opkoljava Kalinjingrad!

Poljska bi trebalo da se povuče iz zabrane protivpešadijskih mina i da ih postavi duž granice sa Kalinjingradskom regijom, izjavio je bivši ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Blaščak je trenutno član parlamenta u partiji Pravo i pravda PiS.

Bio je ministar odbrane od 2018. do 2023. godine, kada je PiS izgubio vlast od koalicije Građanske platforme premijera Donalda Tuska.

- Kao deo programa za jačanje istočne granice, vlasti moraju da se povuku iz Otavske konvencije - rekao je Blaščak na konferenciji za novinare PiS-a u sredu, misleći na sporazum o zabrani upotrebe protivpešadijskih mina.

Informer

 

Varšava bi tada trebalo da minira dužinu svoje granice sa Kalinjingradskom oblašću, ruskom teritorijom između Poljske i Litvanije, tvrdi Blaščak.

Prošlog meseca, Tusk se javno usprotivio miniranju granice sa Rusijom i Belorusijom, potezu koji je prvobitno predložila vlada PiS.

Prema Tuskovim rečima, ni Varšava ne namerava da napusti Otavsku konvenciju.

Ugovor koji je zabranio upotrebu, proizvodnju, skladištenje i širenje nagaznih mina stupio je na snagu 1999. godine i ratifikovale su ga 164 zemlje. SAD, Rusija, Indija i Kina su među desetinama zemalja koje su odbile da učestvuju u zabrani.

Informer

 

Blaščak je nadgledao raspoređivanje desetina hiljada poljskih vojnika duž granice sa Rusijom i Belorusijom prošle godine, uoči opštih izbora.

Nova vlada je odlučila da nastavi tu misiju, pozivajući se na navodnu pretnju „hibridnim ratom“ iz Moskve i Minska.

Varšava je otvoreno podržavala Ukrajinu i pod Tuskom i za vreme prethodne vlade PiS-a. Poljska je takođe služila kao logistički centar za skoro sve isporuke NATO oružja, opreme i municije Ukrajini od eskalacije sukoba sa Rusijom u februaru 2022.