• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.06.2024

17:21

Gori na granici Poljske i Nemačke! Berlin preplavio Poljsku sa više od 5.000 migranata!

Privatna arhiva

Vesti

Gori na granici Poljske i Nemačke! Berlin preplavio Poljsku sa više od 5.000 migranata!

Podeli vest

Poljska granična straža zahtevala je od nemačkih kolega da objasni zašto je porodica migranata prebačena na poljsku teritoriju prošle nedelje.

Prema izveštajima poljskih medija, hiljade migranata poslato je iz Nemačke u Poljsku pod nerazjašnjenim okolnostima.

Automobil nemačke policije dovezao je prošlog petka dvoje odraslih avganistanskih migranata i troje dece u blizini grada Osinov Donji blizu nemačke granice, preneo je sajt chojna24.

Poljska policija nije uspela da pronađe porodicu migranata kada je pretražila tu oblast, izvestio je u ponedeljak novinski list Dziennik.

Foto: EPA

 

- Dovođenje i ostavljanje stranaca u Poljskoj od strane nemačke policije bilo je kršenje principa saradnje obe službe - navodi se u saopštenju Granične službe.

Granična straža je dodala da je odmah kontaktirala nemačku stranu tražeći objašnjenje za incident i da će glavni komandant agencije u utorak razgovarati o tom pitanju sa predsednikom nemačke savezne policije.

Ranije ovog meseca poljska novinarka Aleksandra Fedorska tvrdila je da je nemačka policija vratila 3.500 migranata u Poljsku između januara i maja ove godine, pozivajući se na podatke Berlina.

Ovi migranti su navodno bili među oko 5.600 koji su ilegalno prešli u Nemačku nakon podnošenja zahteva za azil u Poljskoj.

Prema Dablinskom statutu Evropske unije, zahtev za azil migranta mora biti obrađen u zemlji u kojoj se prvobitno podnose zahtevi za azil.

Foto: EPA

 

Ovaj sporazum pruža pravni osnov državama da vrate tražioce azila koji prelaze uglavnom otvorene granice bloka.

Portparol nemačke policije rekao je poljskom listu "Fakt" da je porodica koju je pustila u petak ilegalno ušla u Nemačku nakon što je dobila status izbeglice u Poljskoj.

Nemački oficiri su uhapsili porodicu i pokušali da kontaktiraju poljsku graničnu stražu, ali su rekli da nisu dobili odgovor.

Portparol nemačke granične policije rekao je da nekoliko sati nije bilo reakcije poljske strane, policajci su odlučili da odvedu porodicu na poljsko-nemačku granicu... kako bi ih pustili u Poljsku

Foto: EPA

 

Nemačka i Poljska su se i ranije sukobljavale po pitanju migracija, a Nemačka je prošle godine pozvala poljskog ambasadora Darijuša Pavlosa zbog izveštaja u poljskim medijima koji sugerišu da su zvaničnici u Varšavi prodavali vize afričkim i azijskim migrantima koji su potom otišli ​​iz Poljske u Nemačku i druge zemlje EU. .

Foto: Shutterstock

 

Berlin je odgovorio pojačavanjem policijskih patrola duž poljskih i čeških granica Nemačke.

- Stvari ne mogu ostati ovakve kakve jesu - rekao je tada nemački kancelar Olaf Šolc, otkrivajući da je „više od 70 odsto svih izbeglica“ koje su stigle u Nemačku registrovano u drugim zemljama EU, ali da su svoja dokumenta odbacile po dolasku na nemačko tlo. .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija