21.06.2024.

11:27

Foto: EPA

Planeta

Panika! Momentalna reakcija Amerike nakon Putinove posete Vijetnamu!

Kako se navodi, pomoćnik državnog sekretara SAD za Istočnu Aziju i Pacifik Danijel Kritenbrink boraviće u poseti Hanoju 21. i 22. juna. On će se sastati sa visokim vladinim zvaničnicima Vijetnama "kako bi podvukao snažnu posvećenost SAD sprovođenju Sveobuhvatnog strateškog partnerstva SAD i Vijetnama", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kritenbrik će "potvrditi američku podršku snažnom, nezavisnom i prosperitetnom Vijetnamu", ističe se u saopštenju.

Blumberg navodi da su SAD kritikovale odluku Vijetnama da primi ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je srdačno dočekan u Hanoju nakon posete Severnoj Koreji, gde mu je Kim Džong Un obećao da će "bezuslovno podržavati" Rusiju u njenoj operaciji u Ukrajini.

Podsetimo, ruski predsednik, kojem je ovo peta poseta Vijetnamu i prvi nakon prošlogodišnje posete američkog lidera Džoa Bajdena Hanoju, boravio je u toj azijskoj državi posle posete Severnoj Koreji.

Putin i To Lam su, na 30. godišnjicu primene rusko-vijetnamskog sporazuma o osnovama prijateljskih odnosa, potpisali dokument o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a njihove delegacije parafirale su najmanje još 11 sporazuma.

Reč je o sporazumima o saradnji u oblasti energetike, visokog obrazovanja, pravosudnih institucija, poreskih službi i carine.

Potpisan je i sporazum o izgradnji nuklearnog naučno-tehnološkog centra u Vijetnamu.

Takođe je potpisan sporazum o saradnji Rusije i Vijetnama u razvoju laboratorijske infrastrukture za borbu protiv epidemija, a Moskva je spremna da pomogne Hanoju i u jačanju njegove mornaričke i vazduhoplovne flote.

Jedan od najvažnijih sporazuma je svakako onaj o potpunom odbacivanju američkog dolara i kompletnom prelasku na trgovinu u nacionalnim valutama - rublji i dongu.

Putin je obećao i saradnju sa Vijetnamom na razvoju transportnog koridora između Vladivostoka i Ho Ši Mina.