• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2024

10:40

Udarno! Kakav šok za SAD! Putin upravo saopštio: Rusija i Vijetnam prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama!

Tanjug/AP

Vesti

Udarno! Kakav šok za SAD! Putin upravo saopštio: Rusija i Vijetnam prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama!

Podeli vest

Na pregovorima sa predsednikom Vijetnama, pored bilateralnih veza, razgovaralo se o regionalnim i međunarodnim pitanjima, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je takođe naveo da Vijetnam i Rusija prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama.

- Stavovi Rusije i Vijetnama na međunarodne teme se u velikoj meri podudaraju ili su bliski. Naše zemlje čvrsto brane principe vladavine međunarodnog prava, suvereniteta, nemešanja u unutrašnje stvari drugih država, napore na ključnim međunarodnim platformama, uključujući UN i u okviru dijaloga između Rusije i ASEAN-a - istakao je Putin.

 

 

Putin je dodao da postoje perspektive saradnje na razvoju saobraćajnog koridora Vladivostok-Hošimin. Takođe je naglasio da su kompanije iz Rusije kao suinvestitori i dobavljači spremne za projekte proizvodnje prirodnog tečnog gasa.

Predsednik Rusije je dodao i da smatra važnim što Rusija i Vijetnam dosledno prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama. U prvom tromesečju 2024. godine, udeo transakcija u nacionalnim valutama između dve države iznosio je 60 odsto, rekao je Putin.

 

 

Moskva i Hanoj takođe su izrazili interesovanje za izgradnju pouzdane bezbednosne arhitekture u Azijsko-pacifičkom regionu bez zatvorenih vojnih blokova, istakao je ruski lider. Predsednik Rusije najavio je povećanje međusobnih isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Vijetnama, konstatujući razvoj odnosa Moskve i Hanoja u oblasti poljoprivrede.

To Lam: Veoma uspešni pregovori

Pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prošli su veoma uspešno, izjavio je predsednik Vijetnama To Lam.

Foto: Tanjug/AP

 

- Predsednik Putin i ja održali smo veoma uspešne pregovore. Iskreno smo razmenili mišljenja o mnogim oblastima saradnje, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od uzajamnog interesa u cilju razvoja saradnje naših dveju zemalja, mira, saradnje i razvoja u regionu - rekao je To Lam nakon pregovora sa ruskim kolegom.

On je istakao da vijetnamske vlasti smatraju odnose sa Rusijom kao jedan od prioriteta razvoja spoljne politike.

- Želimo da zajedno sa Ruskom Federacijom razvijamo odnose tradicionalnog prijateljstva koje su godinama gradile mnoge generacije lidera i stanovnika naših zemalja - naveo je predsednik. Prema njegovim rečima, rusko-vijetnamski odnosi razvijaju se u duhu uzajamnog poštovanja i uzimanja u obzir međusobnih interesa.

Foto: Tanjug/AP

 

- Uveren sam da će naši odnosi nastaviti da se razvijaju, uzimajući u obzir uspešnu posetu predsednika Putina Vijetnamu, kao i želju rukovodstva, napora naših naroda, ministarstava i resora. Rusija pridaje veliki značaj pitanjima budućeg jačanja tradicionalno prijateljskih sveobuhvatnih strateških odnosa sa Vijetnamom i ti odnosi nastavljaju da se progresivno razvijaju u duhu ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i uzimanja u obzir međusobnih interesa - rekao je vijetnamski lider.

On je takođe podsetio da Rusiju i Vijetnam ujedinjuje zajednička istorija, kao i da će se sledeće godine obeležiti 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Moskva i Hanoj će povećavati efikasnost saradnje na projektima u energetskom i gasnom sektoru kako bi stvorili povoljne uslove za rad kompanija, naglasio je To Lam.

Foto: Tanjug/AP

 

- Što se tiče međunarodnih i regionalnih pitanja, zalažemo se za demokratski i transparentan svetski poredak zasnovan na Povelji UN, uključujući principe kao što su odsustvo upotrebe sile i pretnje njenom upotrebom, mirno rešavanje sporova. Zalažemo se za rešavanje svih sporova mirnim putem - objasnio je on.

Potpisan niz dokumenata

Tokom Putinove posete, Rusija i Vijetnam potpisali su niz dokumenata o saradnji u različitim oblastima.

Među njima su i dokumenti o saradnji u obrazovanju i memorandum o uspostavljanju stvaranja nuklearnog tehnološkog centra u Vijetnamu.

Lideri dveju zemalja usvojili su nakon sastanka Izjavu o daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva u kontekstu 30. godišnjice primene rusko-vijetnamskog ugovora o osnovama prijateljskih odnosa“.

Članovi ruske i vijetnamske delegacije nakon bilateralnog sastanka razmenili su zajednička dokumenta.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija