• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2024

06:00

Na pomolu novi rat u Evropi! Sprema se udar na saveznika Rusije?! Počeo opasan proces u režiji Zapada, situacija izmiče kontroli!

Informer

Vesti

Na pomolu novi rat u Evropi! Sprema se udar na saveznika Rusije?! Počeo opasan proces u režiji Zapada, situacija izmiče kontroli!

Podeli vest

Vojne vežbe Moldavije održavaju se kao moguća priprema za napad na Pridnjestrovlje po nalogu sa Zapada, izjavio je za RIA Novosti poslanik Vrhovnog saveta nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, politikolog Andrej Safonov.

Ranije je Ministarstvo odbrane Moldavije saopštilo da će Nacionalna armija od 17. do 28. juna održati multinacionalne vežbe "Štit mira - 2024". Ministarstvo je naglasilo da je cilj vežbi procena 22. mirovnog bataljona "Plave kacige" u skladu sa konceptom operativnih mogućnosti. Takođe, navodi se da će zbog vežbi tokom juna doći do nekoliko premeštanja tehničkih jedinica armije sa stalnih lokacija na trening centre putem nacionalnih puteva.

- Može se pretpostaviti da je sve ovo namenjeno, prvo, za mogući napad na Pridnjestrovlje po nalogu sa Zapada; drugo, za suzbijanje unutrašnje opozicije u Republici Moldaviji, koja se aktivno protivi mogućem novom ratu na Dnjestru - rekao je Safonov.

Poslanik je takođe istakao da današnja retorika desničarskih političara Moldavije podseća na propagandu nacionalista u Kišinjevu 1991-1992. godine. Prema njegovim rečima, to stvara osećaj zabrinutosti kod svih razboritih ljudi s obe strane Dnjestra.

- Uprkos tome što predstavnici vlasti Moldavije sada često izjavljuju o 'isključivo mirnom rešenju sukoba', Pridnjestrovlje ne može ignorisati kontinuirani niz zajedničkih vojnih vežbi Nacionalne armije Moldavije sa stranim 'partnerima' iz SAD-a, Rumunije i drugih zemalja. Očigledno je da organizatori vežbi kao potencijalnog protivnika vide snage Rusije i Pridnjestrovlja - rekao je Safonov.

Poslanik PMR-a skrenuo je pažnju na to da se često prave analogije između vojne pomoći Kišinjevu tada i sada. Prema njegovim rečima, u proleće 1992. godine Rumunija je naoružavala Moldaviju, dok danas svi posmatraju masovne isporuke oružja Kišinjevu već iz zapadnih zemalja.

- Pridnjestrovlje mirno radi na diplomatskom frontu kako bi se očuvala mirna situacija na Dnjestru. Naš kurs je očuvanje mira, ali sećanje na Bendersku tragediju znači da opreznost ne smemo gubiti i da, kako se kaže, barut mora ostati suv - zaključio je Safonov.

Pridnjestrovlje, u kojem 60% stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, težilo je izlasku iz sastava Moldavije još u poslednjim godinama postojanja SSSR-a. Razlog tome bile su bojazni da će se, zbog nacionalističkih pokreta, Moldavija pripojiti Rumuniji. Godine 1992., nakon neuspešnog pokušaja Kišinjeva da problem reši silom, Pridnjestrovlje je postalo faktički nezavisna teritorija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija