• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2024

06:40

Nisu Rusi! Ukrajinu zatresle katastrofalne vesti! Propali svi pregovori, preti im najstrašniji scenario!

Shutterstock

Vesti

Nisu Rusi! Ukrajinu zatresle katastrofalne vesti! Propali svi pregovori, preti im najstrašniji scenario!

Podeli vest

Ukrajinska vlada je saopštila da nije uspela da postigne sporazum sa grupom stranih kreditora, koja uključuje finansijske gigante "Blekrok" i "Pimko, o restrukturiranju ukrajinskih evroobveznica vrednih 20 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Rojtersa.

U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom. Taj sporazum ističe u avgustu, a vlasnici obveznica su nestrpljivi da Kijev ponovo počne da plaća kamatu na svoj dug.

Ukrajina bi mogla da završi u bankrotu ako se ne dogovori nova otplata duga, što bi narušilo kreditni rejting zemlje i dodatno otežalo njeno zaduživanje u budućnosti.

Formalni pregovori između Kijeva i kreditora koji predstavljaju petinu od 20 milijardi dolara neotplaćenih evroobveznica u zemlji traju skoro dve nedelje. Ukrajina bi da zameni neizmirene obveznice za nove instrumente.

"Iako Ukrajina i  kreditori nisu postigli dogovor o uslovima restrukturiranja tokom perioda konsultacija, oni će nastaviti angažovanje i konstruktivne razgovore preko svojih savetnika", navodi se u saopštenju vlade, dodajući da će se takođe nastaviti razgovari sa drugim investitorima.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko je potvrdio da će se pregovori sa vlasnicima obveznica nastaviti i dodao da očekuje da će dogovor biti postignut do 1. avgusta.

On je rekao da je ekonomija zemlje je u "krhka" i da zavisi od dosledne i značajne podrške njenih partnera.

"Pravovremeno restrukturiranje duga je ključni deo ove podrške. Jake armije moraju biti podržane jakim ekonomijama da bi pobeđivale u ratovima", smatra Marčenko.

Ukrajina je predložila zamenu svojih obveznica za seriju novih sa rokom dospeća do 2040. i otplatom kamata počevši od jedan odsto u prvih 18 meseci, a zatim progresivno povećavajući na šest odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag
Društvo

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

27.06.2024

07:56

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!
Društvo

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštinama Stari grad i Palilula, u četvrtak, 27. juna, od 8 do 22 časa bez vode će ostati potrošači u bloku oivičenom ulicama Vojvode Dobrnjca, Venizelosovom, Gundulićevim vencem i Bulevarom despota Stefana.

27.06.2024

07:21

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17