Autor: Informer.rs

21.06.2024.

20:17

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Tramp dao podršku Putinu! NATO hoće da postavi nuklearke u Ukrajinu!

Bivši američki predsednik rekao je da je rusku intervenciju u Ukrajini pokrenula je neodgovorna i provokativna retorika američkog predsednika Džoa Bajdena i njegove administracije o ulasku Kijeva u NATO

Tramp, koji traži revanš sa Bajdenom na izborima u novembru, dao je komentar tokom razgovora o spoljnoj politici sa ko-voditeljem podkasta „Ol-In“ Dejvidom Saksom u četvrtak.

- Pre 20 godina sam čuo da ako Ukrajina uđe u NATO, to je pravi problem za Rusiju. Slušao sam to veoma dugo. Mislim da je zaista zbog toga počeo ovaj rat - rekao je Tramp.

Republikanski predsednički kandidat je istakao da nije bilo reči o oružanom sukobu između Rusije i Ukrajine kada je bio u Beloj kući, ali čim ga je Bajden smenio, stvari su počele da se pogoršavaju.

Informer

 

Prema rečima bivšeg predsednika, jedno od ključnih pitanja bila je retorika koja izlazi iz Bele kuće.

- Bajden je govorio sve pogrešne stvari. I jedna od pogrešnih stvari koje je govorio bila je, Ukrajina će ući u NATO - rekao je Tramp.

Bivši predsednik SAD dodaje kako je u januaru 2022. godine, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao Moskvi da će se Ukrajina pridružiti NATO-u i da Vašington misli da je u redu da tamo stavi nuklearno oružje.

- Iznošenje ideje Ukrajine u NATO-u bilo je „veoma provokativno - rekao je Tramp. 

Tramp je istakao da se sada priča o ulasku Ukrajine u NATO i da čuje da Francuska želi da uđe i da se bori, na šta je satirišno rekao "Pa, želim im puno sreće!“.

Informer

 

Putin je posebno ukazao na zapadne izjave o mogućem članstvu Ukrajine u bloku koji predvode SAD kao bezbednosnu pretnju koju Moskva nije mogla da ignoriše.

Neutralnost Ukrajine bila je jedan od ruskih uslova o kojima se ne može pregovarati za okončanje sukoba.

NATO je tvrdio da je njegova politika „otvorenih vrata“ suštinska i da niko nije imao pravo veta na nju, ali i da njeno širenje na istok nije uzrok sukoba.

U intervjuu za magazin Tajm ranije ovog meseca, Bajden je tvrdio da su SAD „najjača nacija“ zbog širenja NATO-a i da je rekao Putinu da će dobiti „NATOizaciju Finske“ umesto „finlandizacije NATO-a“.