23.06.2024.

10:40

Foto: EPA

Planeta

Obistinilo se najgore! Radikalna odluka Mileja, svet gleda i ne veruje! Niko ne zna šta će se dogoditi nakon ovog poteza!

- Pošto je količina novca – pezosa – fiksna, i u meri u kojoj pojedinci treba da monetizuju, oni će donositi svoje valute i obavljati transakcije u valutama koje žele - rekao je Milej.

Sa njegove tačke gledišta, "svaki put kada se to bude dešavalo pezos će imati mnogo manji značaj u broju transakcija koje se sprovode. Doći će vreme kada će biti toliko mali da ćemo zatvoriti Centralnu banku" objasnio je.

Po njegovim rečima, to će biti moguće kada se zatvore "fiskalna slavina", "finansijska slavina" i "spoljna slavina". Uspostaviće se, kaže, slobodan kurs i model "slobodne valutne konkurencije" i a izdavanje novca proglasiće se za "zločin protiv čovečnosti".

- I, u tom slučaju predsednik nacije će ići u zatvor, kao i ministar privrede, predsednik Centralne banke, ceo njegov upravni odbor i zamenici i senatori - poručio je Milej.

Inflacija je zločin, a izdavanje novca sa ograničenjem tražnje, kako sugerišu neki ekonomisti, predstavlja "farsu", "zločin" i "prevaru".

- I to je farsa, to je zločin, to je prevara, jer to što je inflacija nula ne znači da nema prevare, jer da nisu izdali došlo bi do deflacije i to bi vratilo novac narodu - smatra Milej.