• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.06.2024

11:10

"Ovo je bojno polje!" Suzavac i vodenti topovi na ulicama, odluke jednog čoveka izazvale totalni haos! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

"Ovo je bojno polje!" Suzavac i vodenti topovi na ulicama, odluke jednog čoveka izazvale totalni haos! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante na protestima ispred zgrade Kongresa, nakon što su poslanici u argentinskom Senatu dali početno odobrenje za reforme predsednika Havijera Mileja.

Demonstranti tvrde da će mere naneti štetu milionima Argentinaca jer predviđaju smanjenje budžeta i socijalnih davanja. 

Lokalni mediji izveštavaju o brojnim povređenima, a scene su opisali kao "bojno polje". 
Demonstranti su na suzavac i vodene topove policije uzvratili bacanjem kamenica i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsednik Milej za oživljavanje usporene ekonomije zemlje, uključuje proglašavanje privrednog vanrednog stanja, smanjenje penzija i liberalizaciju tržišta rada, što mnogi ocenjuju kao najavu narušavanja radničkih prava. 

 

Merama Mileja, samozvanog anarhokapitaliste, protive se levičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.
Predlog reformi, koji je u početku bio izjednačen u Senatu (36-36), preliminarno je usvojen nakon što je predsednica Doma i potpredsednica Viktorija Viljaruel, dala odlučujući glas.

"Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide da im deca napuštaju zemlju, moj glas je potvrdan", rekla je ona. 

Zakon mora da prođe i u donjem domu parlamenta kako bi bio usvojen.

Uoči usvajanja zakona u Senatu, demonstranti su skandirali "Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani", dok je na jednom transparentu pisalo "Kako šef države može da mrzi državu?"

Sukobi su izbili ranije tokom dana kada su demonstranti pokušali da probiju put do Kongresa kroz ograde, a neki od njih su bacali kamenice na policajce.

Predstavnici opozicije i očevici rekli su da su nekoliko desetina učesnika protesta i nekolicina poslanika morali da prime lekarsku pomoć, dok vlasti navode da je i najmanje 20 policajaca povređeno. Snage bezbednosti saopštile su da su uhapsile 15 ljudi.

Kontroverzni Milej došao je na dužnost predsednika prošle godine nakon obećanja da će drastično smanjiti javnu potrošnju. Tokom kampanje govorio je da treba ukinuti Centralnu banku Argentine, da su klimatske promene "socijalistička laž", a seksualno obrazovanje karakteriše kao zaveru za uništavanje porodica. Takođe je rekao da treba legalizovati prodaju organa i da želi da se olakšaju mere za posedovanju oružja

Od dolaska na vlast prepolovio kabinet vlade, ukinuo 50.000 javnih radnih mesta, obustavio nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i prevoz dok se godišnja inflacija u Argentini približava stopi od 300 odsto.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija