28.06.2024.

23:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Katastrofa za Ukrajinu! Ode i ovaj grad?! Ispaljivanje ATACMS pokrenulo nepovratan proces, sada će debelo zažaliti!

- To će primorati Ruse da se pomere dalje nego što su prvobitno planirali, da pošalju više trupa u taj rejon, i nakon odbijanja ukrajinskih udara pređu u ofanzivu i, možda, zauzmu Harkov - naglasio je on.

Na osnovu toga, ovaj ekspert je zaključio da takav potez neće doneti Kijevu nikakvu vojnu korist, već će samo povećati eskalaciju situacije ne samo na bojnom polju, već i u odnosima između SAD i Rusije.

U ponedeljak je ambasadorka SAD Lin Trejsi pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog napada ukrajinskih oružanih snaga na Sevastopolj američkim raketama i izražena joj je protestna nota. 

U MSP-u su naveli da su SAD, koje vode hibridni rat protiv Rusije, faktički postale strana u sukobu. Takođe je naglašeno da upravo američki stručnjaci vrše navođenje i unos letačkih zadataka prilikom upotrebe oružja koje se isporučuje ukrajinskim oružanim snagama. Stoga, SAD snose jednaku odgovornost za zločine kao i Ukrajina.

Ambasadorki je saopšteno da takvi koraci neće ostati nekažnjeni i da će uslediti odgovarajuće mere.

Ukrajinske snage su 23. juna u 12:15 po moskovskom vremenu napale Sevastopolj sa pet američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama. Ruski PVO sistemi su presreli četiri projektila, dok je fragmentna bojeva glava pete rakete eksplodirala u vazduhu.

Poginule su četiri osobe: dvoje dece i dvoje odraslih.

Prema poslednjim podacima direktora departmana zdravstva Sevastopolja, Vitalija Denisova, povređene su 153 osobe, hospitalizovano je 79, od kojih 27 dece.